Furt cu acte în regulă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Zeci de sălăjeni, şomeri idemnizaţi, înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei (AJOFM) Sălaj, se prezintă lunar la sediul agenţiei cu adeverinţe medicale. Moral sau nu, însă cât se poate de legal, cu ajutorul acestor adeverinţe obţinute de la medic, timp de trei luni caledaristice, atât cât prevede termenul maxim al concediului de boală, bolnavii închipuiţi primesc indemnnizaţii în valoare de 80 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimele şase luni. În plus, pe toată această perioadă a bolii, indemnizaţia de şomaj este suspendată, realuarea în plată, fiind făcută imediat după terminarea concediul medical.

Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentaţii AJOFM Sălaj, în ultimele două luni, la sediul instituţiei au fost înregistrate 60 de astfel de adeverinţe medicale, media lunară a acestora fiind de 30. În baza lor, reprezentanţii AJOFM Sălaj suspendă plata indemnizaţiei de şomaj pe perioada prevăzută în adeverinţă şi plăteşte „celor bolnavi” o indemnizaţie echivalentă cu 80 la sută din media veniturilor realizate în ultimele şase. Bani plătiţi de AJOFM Sălaj şomerilor bolnavi urmează să fie recuperaţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Imediat după perioda de convalescenţă, bolnavii revin şomeri cu indemnizaţie până la expirarea termenului de acordare. Chiar dacă nu realizează un venit mai mare, şomerii care se îmbolnăvesc beneficiază practic mai mult timp, cu maxim trei luni în plus, de protecţie socială respectiv de drepturi băneşti. Conform legislaţiei în vigoare, concediul medical pentru şomeri, nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice.
Referitor la această practică, întâlnită tot mai des în rândul celor rămaşi fără un loc de muncă, Ionel Mureşan, directorul instituţiei susţine că în rândul şomerilor sălăjeni bolnavi scutiţi de muncă, nu se pune problema unor câştiguri mai mari faţă de valoarea indemnzaţiei de şomaj, ci din contră chiar mai mici. „Sunt şomeri care, afalţi în concediu medical, iau bani mai puţini comparativ cu idemnizaţia de şomaj. Nu se pune problema câştigului”, a precizat directorul de la Şomaj. Cele mai des întâlnite concedii medicale sunt în rândul femeilor însărcinate, care de regulă au prezentat reprezentanţilor instituţiei adeverinţe medicale pe 90 de zile.

One Thought to “Furt cu acte în regulă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă”

Leave a Comment