Frumuseţile Şimleului, promovate printr-un centru de informare turistică

Potenţialul turistic al oraşului Şimleu Silvaniei va fi promovat în cadrul unui proiect al autorităţilor locale, în valoare de 629.000 de lei. Proiectul, ce vizează amenajarea unui centru de informare şi promovare turistică, a fost depus la finele lunii aprilie, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 5, domeniul major de intervenţie 5.3. „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”. Zilele trecute, oficialilor şimleuani li s-a transmis că proiectul a fost declarat eligibil. „Luni, 2 iunie, am primit declaraţia privind conformitatea şi eligibilitatea proiectului. Am trecut de etapa cea mai grea; urmează trecerea în etapa de evaluarea tehnică şi financiară”, ne-a declarat primarul Septimiu Ţurcaş, menţionând că de la bugetul Şimleului va fi asigurată partea de cofinanţare, de 2 la sută din valoarea totală a proiectului.
Ideea amenajării unui astfel de centru a venit din dorinţa autorităţilor de a promova oferta turistică a zonei, în condiţiile în care potenţialul oraşului la acest capitol este unul destul de generos. „Cei care ajung în Şimleu şi vor dori să admire frumuseţile oraşului vor afla de la reprezentanţii viitorului Centru de informare detalii despre istoria locurilor, personalităţile zonei şi obiectivele turistice care pot fi vizitate”, a mai spus edilul.
Turiştilor le vor fi puse la dispoziţie şi o serie de materiale de informare, printre care pliante cu prezentarea punctelor de atracţie din Şimleu, hărţi în care sunt semnalizate obiectivele turistice, broşuri, suveniruri etc.
Viitorul centru va funcţiona în clădirea situată pe strada Bathory, între piaţă şi supermarketul Profi, imobil care a fost cuprins, iniţial, în amplul proiect de reabilitare a cetăţii Bathory. Primarul de sub Măgura susţine că acest din urmă proiect, evaluat la 10 milioane de euro, nu a fost abandonat, autorităţile locale având în plan accesarea de fonduri în cadrul sesiunii de finanţare 2014-2020 a Programului Operaţional Regional. „Documentaţia este pregătită, iar dacă va exista linie de finanţareîn cadrul POR 2014-2020, vom putea aplica de îndată”, a explicat Ţurcaş. În caz contrar, Primăria Şimleu Silvaniei ia în calcul accesarea unui credit bancar. „Cetatea este închisă publicului de circa şapte ani. Trebuie să o reabilităm cât mai repede, iar în lipsa unei linii de finanaţare prin POR, nu excludem să punem în practică o idee mai veche, respectiv reabilitarea cetăţii printr-un împrumut bancar”, a mai spus edilul.
Un alt demers prin care se urmăreşte dezvoltarea turismului local şi atragerea de turişti în oraş îl reprezintă reabilitarea imobilului în care s-a născut marele om politic Iuliu Maniu. „Ne dorim un parteneriat cu Biserica Greco-Catolică, pentru a transforma casa în care s-a născut Iuliu Maniu într-un muzeu”, a precizat Septimiu Ţurcaş.

2 Thoughts to “Frumuseţile Şimleului, promovate printr-un centru de informare turistică”

  1. Anonim

    Da? Și de ce nu v-ați învrednicit nici un primar al Șimleului să-i faceți statuie lui Maniu sau lui Coposu? V-o fi fost rușine, nu-i așa!? Mai știi, te pomenești că ați considerat că-i mai important pentru istoria orașului să puneți coloanele alea funerare pe aleile din în parcul central!

  2. Anonim

    Acela era de fapt ideea modernizarii parcului de catre arhitectului Luca (soclul vaduvit de ghiveciul de flori), sa vedem tematica modernizarii viitoarei piete agro-alimentare ,cat au sa fie aditionalele,poate sapa Droju din harlet , Zaha pune bordurisi si Ciujdei poarta pamantul cu raba .Credit bancar ???Centru de informare???…potential turistic???

Leave a Comment