Fermierii vor primi o mana de ajutor

Fermierii vor primi o mana de ajutor

Ministerul Agriculturii a prezentat ieri tipurile culturilor de toamna ce vor fi sprijinite de la bugetul statului. Pe langa banii prevazuti in bugetul ministerului la inceputul anului, fermierii vor primi in plus 600 de milioane de lei.

La ultima sedinta extraordinara a Guvernului, s-a decis alocarea acestei sume pentru sustinerea culturilor de toamna. In aceeasi sedinta, Executivul a fost de acord sa aloce 420 de milioane de euro, prefinantare pentru proiectele agricole europene. Aceasta suma va fi data de la trezoreria statului, care o va recupera de la Uniunea Europeana.

Una dintre masurile luate de Ministerul Agriculturii se refera la acordarea unei subventii de un leu pe litru de motorina, in limita a 39 de litri pe hectar pentru lucrarile agricole necesare infiintarii culturilor de toamna. Cuantumul subventiei a ramas nemodificat fata de cel din 2008, in timp ce ajutorul va fi acordat pentru o suprafatele de teren cultivate cu grau, secara, orz, orzoaica si plante furajere. De asemenea, exista patru tipuri de subventii acordate de minister. Astfel, pentru infiintarea culturilor de toamna, Guvernul a aprobat acordarea unui avans de 70 la suta din valoarea subventiilor la hectar din fonduri UE, reprezentand 209 lei pe hectar, care va putea fi platit fermierilor incepand cu 16 octombrie. Platile la hectar sunt acordate incepand cu data de 1 decembrie a anului in care au fost primite solicitarile din partea fermierilor. Subventiile din fonduri UE trebuie achitate pana la 30 iunie, pentru depasirea acestei perioade fiind percepute penalizari.

Masurile luate de Ministerul Agriculturii sunt binevenite, in contextul in care, asa cum prezentam intr-unul dintre materialele publicate saptamana trecuta, agricultura Salajului a ajuns la sapa de lemn. Si asta, in conditiile in care doar ceva mai mult din jumatatea suprafetei arabile este cultivata, pamantul fiind faramitat in mii de exploatatii agricole, majoritatea agricultorilor lucrand ca in Evul Mediu, mai precis cu plugul tras de boi, cu datorii la banci samd.

Potrivit datelor furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, dintr-o suprafata arabila de 110.000 de hectare, circa 27.000 de hectare nu sunt cultivate. Conform oficialilor DADR, cauzele carte au condus la aceasta situatie dezastruoasa sunt multiple si tin atat de pretul tot mai mic cu care se vand produsele agricole, cat si de cheltuielile mari presupuse de infiintarea culturilor. Cu alte cuvinte, cheltuielile pentru un hectar de pamant, de la arat pana la recoltat, se ridica, in medie, la circa 2.000 de lei, si asta in conditiile in care respecti o tehnologie care sa duca la culturi cu o productivitate de 4.000 de kilograme la hectar. De exemplu, in cazul graului, pentru 4.000 de kilograme la hectar, la un pret de vanzare de 50 de bani pentru un kilogram, rezulta un castig total de 2.000 de lei. Si atunci, de ce se mai cultiva acest grau, daca cei care au teren dar nu planteaza nimic primesc de la Uniunea Europeana 60, 75 euro la hectar, chipurile pentru intretinerea terenului, afirma Valentin Duca, director adjunct in cadrul DADR Salaj. Fara comentarii.

Leave a Comment