Fermierii pot solicita subvenţiile pentru bovine

Fermierii pot solicita subvenţiile pentru bovine

Crescătorii de animale sălăjeni pot depune cererile pentru subvenţiile la bovine. Potrivit informaţiilor furnizate de Virgil Ţurcaş, directorul Agenţiei de Plăţi şi Interveţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj, în perioada 15 iulie – 31 august fermierii pot depune cererile de solicitare a primei pe exploataţie – specia bovine.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru anul 2011, prima pe exploataţie se acordă, o singură dată pe an, producătorilor agricoli înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor, la data de 31 ianuarie 2008, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: exploataţia să fie de minim trei capete de bovine; vârsta bovinelor să fie de minim 6 luni; exploataţia să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei.

Pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009, trebuie îndeplinite următoarele condiţii: exploataţia să fie de minim trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009; vârsta bovinelor să fie de minim 6 luni la data de 31 ianuarie 2009; exploataţia să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei. În cazul exploataţiilor înfiinţate în perioada 1 februarie 2009 – 31 ianuarie 2010, se cer următoarele condiţii: exploataţia să fie de minim trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2010; vârsta bovinelor să fie de minim 6 luni la data de 31 ianuarie 2010; exploataţia să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei. Pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2010-14 iulie 2011, se impun condiţiile: exploataţia să fie de minim trei capete de bovine la data de 14 iulie 2011; vârsta bovinelor să fie de minim 6 luni la data de 14 iulie 2011; exploataţia să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei.

Pot beneficia de prima pe exploataţie şi persoanele fizice care în cursul anului 2011 şi-au schimbat forma juridică conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare, şi care figurează înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor la datele de referinţă cu exploataţii de minimum 3 capete de bovine, cu vârsta acestora de minimum 6 luni.

Fermierii arondaţi la centrele locale APIA – Şimleul Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou şi Ileanda, pot depune cererile la sediile acestor centre locale. Ceilalţi fermieri, inclusiv cei cu exploataţii nou înfiinţate după data de 31 ianuarie 2008, vor depune cererile la Centrul Judeţean Sălaj. Cererea trebuie să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de animale legal constituite, care sprijină interesele crescătorilor de bovine, taurine şi bubaline.

Alte articole

Leave a Comment