Este oficial: Ministerul Justiției nu renunță la desființarea Judecătoriei Jibou

Ministerul Justiției nu renunță la planul de desființare a Judecătoriei Jibou și a Parchetului ce funcționează pe lângă această instanță. Într-un răspuns la o interpelare adresată de senatorul Gheorghe Pop, secretarul de stat din Ministerul Justiției, Liviu Stancu, scrie negru pe alb că ”pentru Judecătoria Jibou, modalitatea care corespunde scopului și criteriilor urmărite în procesul de raționalizare este desfiinţarea acesteia, cu rearondarea localităților din circumscripţie la Judecătoria Zalău”. Principalul criteriu care stă la baza desfiinţării Judecătoriei este volumul redus de activitate, instanța jibouană având de soluționat în 2013 un total de 1.706 dosare. Oficialii Ministerului mai susțin că actul de justiție nu va fi afectat pentru că există infrastructura rutieră necesară care să asigure legătura între localitățile de pe Valea Someșului, aflate în circumscripţia Judecătoriei Jibou, și municipiul Zalău. De asemenea, ”prin desfiinţarea și regândirea circumscripțiilor teritoriale se echilibrează volumul de activitate între judecătoriile rămase în funcțiune în județul Sălaj, respectiv Zalău și Șimleu Silvaniei, ultima instanță aflată de asemenea în dezbaterea grupului datorită volumului redus de activitate”, se arată în adresa ce datează de la începutul lunii martie. Secretarul de stat din Ministerul Justiției informează că procesul de raționalizare a instanțelor judecătorești cu volum mic de acvititate a fost demarat ”plecând de la concluziile și recomandările cuprinse în rapoartele Comisiei Europene, precum și de la datele statistice privind evoluția volumului de activitate al instanțelor judecătorești în ultimii patru ani”.

Procurorii și judecători sunt împotriva desființării
Magistrații sălăjeni au depus un memoriu la Ministerul Justiției prin care combat argumentele stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii pentru desființarea Judecătoriei Jibou și a Parchetului de pe lângă instanță. ”Cheltuielile materiale şi cele cu personalul vor rămâne, având în vedere că vor fi preluate de Judecătoria Şimleu. În plus, vor creşte cheltuielile cu personalul ca urmare a decontării suplimentare a cheltuielilor de transport pentru cele şase persoane care vor face naveta de la Jibou la Şimleu”, susțin semnatarii memoriului. De asemenea, aceștia vin cu propuneri de reorganizare şi cer extinderea circumscripţiei teritoriale a instanţei jibouane şi asupra altor localităţi din circumscripţia teritorială a Judecătoriei Zalău. Și prim-procurorul județului Sălaj, Crin Bologa, susține că ”că desfiinţarea Parchetului Jibou, cu o propunere iniţială de a trece competenţa lui la Parchetul Şimleu Silvaniei, ar fi de fapt o blocare a accesului cetăţeanului la justiţie, atât prin distanţele mari, cât şi prin cheltuielile mari care ar interveni aic, iar pentru Poliţie ar fi foarte greu, deoarece toate posturile de poliţie din zona respectivă, de pe Valea Someşului, ar trebui să se deplaseze la Şimleu ori la Zalău”.
Judecătoria Jibou a fost înfiinţată în 1 decembrie 2008, deservind peste 47.000 de cetăţeni din 119 localităţi. Judecătoria Jibou numără patru magistraţi, în timp ce la Parchetul de aici lucrează trei procurori.

Senatorii vor să blocheze în plen desființarea Judecătoriei
Legea prin care ar urma să fie desființată Judecătorie Jibou și alte 29 de instanțe din țară trebuie aprobată de către plenul Senatului, cameră decizională în acest caz. Senatorul Gheorghe Pop afirmă că își va mobiliza colegii pentru a vota împotriva desființării instanței și parchetului din Jibou. ”Am avut numeroase discuții cu ministrul Justiției, iar argumentul său e că trebuie să ne aliniem standardelor impuse de Uniunea Europeană. Există mai multe variante: prima desființarea Judecătoriei, iar a doua înființarea unui punct de lucru la Jibou al Judecătoriei Zalău. Avem însă suficiente argumente ca plenul Senatului să voteze împotriva desființării”, ne-a declarat parlamentarul.
În urmă cu o săptămână, deputatul Iuliu Nosa a participat la o dezbatere publică organizată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților. ”La această dezbatare am susținut menținerea Judecătoriei. Numărul total de dosare împărțit la cele trei judecătorii din Sălaj depășește media pe țară. Mai mult, instanța are personalul necesar înfăptuirii actului de justiție, dar și spațiul necesar, fiind un o judecătorie înfiinţată în 2008”, argumentează Iuliu Nosa.

Leave a Comment