Elevii, învățați de polițiști cum să combată violența și fenomenul de bullying în școli

Aproximativ 100 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Pusta au primit, la începutul acestei săptămâni, vizita polițiștilor sălăjeni. Aceștia au desfășurat o activitate educativ-preventivă cu acțiuni interactive pentru prevenirea violenței fizice, a bullying-ului și de siguranță rutieră. Polițiștii au abordat și tema absenteismului școlar, explicându-le elevilor importanța participării la cursuri, dar și noţiunea de violenţă în şcoală, formele de manifestare ale acesteia. Elevilor le-au fost prezentate modalități de rezolvare a conflictelor printr-o comunicare nonviolentă, dar și aspecte referitoare la legislația în domeniu, iar aceștia au înțeles că unul dintre cele mai importante drepturi pe care le avem este dreptul de a nu fi discriminați, dar totodată și responsabilitatea de a nu-i discrimina pe ceilalți.

Tot în cadrul activității, cu ajutorul laboratorului mobil de educație rutieră, polițiștii rutieri au desfășurat activități practice și le-au prezentat copiilor aspecte teoretice folosindu-se și de covorașul tematic din dotarea laboratorului. În urma jocurilor, elevii au  învățat și exersat regulile elementare cu privire la modul de traversare a străzii, respectarea regulilor de circulație sau deplasarea de acasă către școală, dar și importanța abordării unui comportament corect îbn calitate de pietoni, pentru prevenirea implicării acestora în evenimentele rutiere. Copiilor le-au mai fost prezentate principalele reguli pe care trebuie să le respecte în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, precum și reguli de respectat acasă, la școală și pe internet.

Elevii au fost receptivi la mesajele și recomandările polițiștilor, context în care au formulat întrebări, având loc discuții libere pe marginea temelor abordate. Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial, iar prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun ca elevii să coștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți. Siguranța elevilor reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, iar polițiștii care desfășoară activități informativ – preventive răspund tuturor solicitărilor cadrelor didactice pentru a participa la activități educative antiinfracționale și antivictimale, organizate în școli.

Recomandări pentru părinți

Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență vin o serie de recomandări pentru părinți. „Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată. Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi. Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică. Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte. Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile. Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute. Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru.  Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră. Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor. Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere. Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă. Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă. Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi. Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor”.

2 Thoughts to “Elevii, învățați de polițiști cum să combată violența și fenomenul de bullying în școli”

  1. […] Aproximativ 100 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Pusta au primit, la începutul acestei săptămâni, vizita polițiștilor sălăjeni. Aceștia au desfășurat o activitate educativ-preventivă cu acțiuni interactive pentru prevenirea violenței fizice, a bullying-ului și de siguranță rutieră. Polițiștii au abordat și tema absenteismului școlar, explicându-le elevilor importanța participării la cursuri, dar și noţiunea de violenţă în şcoală, formele de manifestare ale acesteia. Elevilor le-au fost prezentate modalități de rezolvare a conflictelor printr-o comunicare nonviolentă, dar și aspecte referitoare la legislația în domeniu, iar aceștia au înțeles… Citeste mai mult […]

  2. […] Aproximativ 100 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Pusta au primit, la începutul acestei săptămâni, vizita polițiștilor sălăjeni. Aceștia au desfășurat o activitate educativ-preventivă cu acțiuni interactive pentru prevenirea violenței fizice, a bullying-ului și de siguranță rutieră. Polițiștii au abordat și tema absenteismului școlar, explicându-le elevilor importanța participării la cursuri, dar și noţiunea de violenţă în şcoală, formele de manifestare ale acesteia. Elevilor le-au fost prezentate modalități de rezolvare a conflictelor printr-o comunicare nonviolentă, dar și aspecte referitoare la legislația în domeniu,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment