Elevii din Pericei au fost externaţi

 

Cei peste 30 de elevi ai Şcolii Gimnaziale din Pericei transportaţi de urgenţă, în cursul zilei de miercuri, la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, după ce au acuzat dureri de burtă, ameţeli şi stări de vomă, au fost externaţi joi dimineaţă. „În cursul zilei de miercuri au fost aduşi 33 de copii. Aceştia au fost diagnosticaţi cu gastroduodenită acută neinfecţioasă, formă uşoară. Unul singur a fost tratat în ambulatoriu, restul de 32 au rămas peste noapte sub supraveghere medicală, iar în cursul dimineţii de joi au fost externaţi”, a precizat Codruţa Puşcaş, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti.
Reamintim că înainte de acuza aceste simptome, elevii din clasele I-VIII au consumat produsele livrate în cadrul programelor guvernamentale „Laptele şi cornul”, respectiv „Fructe în şcoli”. „Cu zece minute înainte să înceapă să se simtă rău, copiilor le-au fost furnizate merele. Unii dintre elevi au reclamat faptul că fructele aveau un gust ciudat. Vor fi făcute nişte analize pentru a stabili dacă a fost ceva în neregulă cu merele”, ne-a declarat Augustin Dănilă, directorul unităţii de învăţământ din Pericei.
Potrivit verificărilor preliminare ale specialiştilor, între orele 10 şi 11, copiilor le-au fost furnizate merele, laptele şi cornul. „La un interval scurt de timp, mai mulţi copii au prezentat uşoare dureri abdominale, cefalee şi foarte puţini copii au prezentat vărsături. Astfel, medicul de familie a contactat Serviciul de Ambulanţă, peste 30 de copii fiind transportaţi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, unde au fost supuşi examenelor de specialitate.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Sălaj, a fost constituită o comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care face verificări pentru a stabili cauza care a generat această situaţie. ” Au fost recoltate probe pentru examen de specialitate din laptele, merele şi cornul distribuit. Rezultatele analizelor microbiologice se vor cunoaşte în zilele următoare, însă din primele verificări nu s-au depistat nereguli, produsele erau în termen de garanţie. Cazul de la Pericei a fost unul izolat având în vedere faptul că şi ceilalţi elevi ai şcolilor din zona respectivă au consumat produse din acelaşi lot. Panica a fost mai mare în rândul copiilor, probabil, s-a ingerat, pe stomacul gol, o cantitate mai mare de mere. Cert este că elevii rămaşi peste noapte sub supraveghere medicală au avut o evoluţie foarte bună, motiv pentru care a doua zi au fost externaţi”, a explicat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Totodată, DSP Sălaj şi DSV Sălaj au dispus monitorizarea stării de sănătate a celorlalţi copii, prin medicul de familie din localitate, precum şi sistarea distribuirii merelor şi laptelui rămase în stoc.

Leave a Comment