„Ecouri Meseşene”, la ceas aniversar – 40 de ani de cânt, joc şi bucate tradiţionale sălăjene

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj invită sălăjenii iubitori de folclor la cea de a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Ecouri Meseşene”. Invitaţia a fost lansată de Daniel Săuca directorul instituţiei, dar şi de Ioan Pintea – directorul Clubului Copiilor din Jibou, oraş în care, în perioada 28-30 august, se va desfăşura şi Festivalul “Someş, cântecele tale”.

După cum a explicat managerul CCAJ Sălaj, Daniel Săuca, în cadrul unei conferinţe de presă, este pentru al treilea an consecutiv când cele două mari festivaluri “Ecouri Meseşene” şi “Someş, cântecele tale” s-au unit pentru a oferi iubitorilor de folclor din judeţul Sălaj, trei zile de spectacole de calitate. Astfel, vineri 28 august, de la ora 15,30 la Jibou, pe scena Casei de Orăşeneşti, la Festivalul “Someş, cântecele tale” vor participa formaţii din străinătate, din Slovacia, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. A doua zi, sâmbătă 29 august, de la ora 18, în oraşul de sub Măgură, cele patru formaţii din străinătate cu ansamblul “Barcăul” al Clubului Copiilor din Şimleu Silvaniei vor oferi unspectacol folcloric pentru şimleuani. În seara de sâmbătă, formaţiile din Ungaria şi Slovacia vor mai avea spectacole în comunităţi. Este vorba despre comunitatea slovacă din Făgetu, comuna Plopiş şi comunitatea maghiară din Nuşfalău.

“Ecouri Meseşene” – în centrul Zalăului

La Zalău, duminică 30 august, se va desfăşura Festivalul Internaţional de Folclor “Ecouri Meseşene”, manifestare culturală care va debuta de la ora 16 cu un spectacol maraton de folclor. Mai întâi, vor evolua formaţiile de la Festivalul “Someş, cântecele tale”: Ansamblul Folcloric “Codruleţul” al Palatului din Târgu-Jiu; Ansamblul “Doina Chioarului” al Clubului Copiilor din Şomcuta Mare – judeţul Maramureş; Ansamblul “Brâuleţul” din Părşcoveni – judeţul Olt; Ansamblul “Colibiţa” din Bistriţa Bârgăului – judeţul Bistriţa-Năsăud; Ansamblul “Cununa” al Clubului Copiilor din Jibou; grupul de dansuri populare “Przygoda” din Rybnik – Polonia, urmate de Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum” al Casei Municipale de Cultură din Zalău; formaţia de dansuri “Banjanski izvori” din Banjani – Serbia; Ansamblul Folcloric “FS Borievka” – Slovacia; Ansamblul Folcloric “Nuntaşii Bihorului” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea – judeţul Bihor; Formaţia de dansuri populare “Matyo” din Mezokovesd –Ungaria; Ansamblul de Muzică şi Dans Popular “Arcuşul” al casei de Cultură din Sărata Galbenă, Hânceşti, Republica Moldova; Ansamblul Folcloric ”Meseşul” al CCAJ Sălaj cu secţiile română şi maghiară şi juniorii.

Recital Sava Negrean Brudaşcu şi Florentina şi Petre Giurgi

Ediţia din acest an, care se va desfăşura în centrul urbei, va aduce în faţa publicului cunoscuţi interpreţi de muzică populară: Sava Negrean Brudaşcu şi Florentina şi Petre Giurgi. De asemenea, platoul din centrul oraşului, pe lângă spectacolele de muzică populară oferite de ansamblurile şi interpreţii partcipanţi, va găzdui expoziţii ale meşterilor populari din judeţ, dar şi o demostraţie culinară tradiţională sălăjeană cu sprijinul cunoscutului specialist în gastronomie – Mircea Groza.

Demostraţie culinară tradiţională sălăjeană

“Acest festival ne oferă şi nouă ocazia de a încerca, de a face un apel pentru cei care încă mai păstrează tradiţia în domeniu a artei culinare tradiţionale sălăjene. Ei vor fi prezenţi pe platou şi vom încerca să reprezentăm mai multe zone şi, probabil, va fi începutul unei asociaţii a celor care păstrează reţete vechi, dar şi producători care ar trebui sprijiniţi. Duminică pe platou vor fi prezenţi: din Ciumărna, din grupul vocal “Poiana”, a cunoscutei Graţiana Pop, doamna Nastasia Boticaş cu ciurigauă; de la Iaz – Viorica Pop, bunica Ligiei Bodea, socăciţa care va prezenta heveică de cioaşte cu păsat – piroşte sau sarmale cu păsat, o prezentare exact ca la ţară; din Cizer, familia Şandru cu pită de casă neagră, albă şi cu cartofi – pâine făcută pe vatră pe frunze de curechi în tepşie; Demien Istvan – reprezentant al producătorilor de vinuri, care vine cu povestea vinului din Borla. Vom face cel puţin o degustare, dacă nu cel puţin o vânzare. De la Fildu va veni Nelu Magău, pălicarăşu’ care, cu dotările lui de la horincie, va face o topală de ied în cingală şi pită’ de casă şi va aduce pălica produsă, atât de prune cât şi de mere. Ca surpriză, acelaşi pălincar din Fildu vine cu o apariţie nouă în Sălaj: artă în sticlă, cu mici sculpturi de lemn de prun şi măr care sunt montate în sticluţe mici sau măricele de pălincă. Din Hida va veni Teodora Pup, printre puţinii producători de patiserie tradiţională care păstrează reţetele, inclusiv ingredientele de la ţară. Aceasta va face prăjituri din silvoiţă, mălai dulce şi turtă cu mere. De asemenea, vor mai fi prezenţi încă doi producători: familia Ghiuruţan de la ferma de capre din Fogădauă şi Siciliana cu produse din carne”, a spus maestrul bucătar, coordonatorul demonstraţiei culinare.
Festivalul Folcloric Internaţional “Ecouri Meseşene” este organizat de CCAJ Sălaj, sub egida Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj şi a Asociaţiei Naţionale de Folclor – IGF România cu sprijinul primăriilor Zalău, Şimleu Silvaniei şi Jibou, în parteneriat cu Clubul Copiilor din Jibou şi Festivalul “Someş, cântecele tale”.

2 Thoughts to “„Ecouri Meseşene”, la ceas aniversar – 40 de ani de cânt, joc şi bucate tradiţionale sălăjene”

  1. vaporeanu

    Castigi garantat ! Nu conteaza daca esti student,casnica,somer sau angajat ! Daca vrei sa castigi niste bani in plus,aici chiar poti sa castigi ! Avem o echipa minunata si un program pas cu pas,special conceput pentru ca tu sa reusesti in cel mai scurt timp sa-ti rotunjesti veniturile ! Garantat ! Cere acum mai multe informatiila adresa de emai : gheorghenecula@yahoo.com

Leave a Comment