Drumurile Sălajului, sub asediul zăpezilor

Drumurile Sălajului, sub asediul zăpezilor

Iarna nu şi-a ieşit încă din drepturi, iar cel mai bine au simţit acest lucru şoferii care au îndrăznit să iasă în trafic pe drumurile judeţului. Cel puţin vineri dimineaţă, în Zalău se circula în condiţii de iarnă, străzile fiind acoperite de un strat gros de zăpadă, bătătorit doar de roţile maşinilor. Pe străzile lăturalnice carosabilul era complet alb. Doar câteva urme de roţi şerpuite ale maşinilor mai tăiau din stratul neted de omăt. Totodată, şoferii au întâmpinat dificultăţi şi pe rutele Zalău – Jibou, Zalău – Şimleu Silvaniei sau la ieşirea din judeţ înspre Maramureş, peste culmea Mesteacănului, unde curbele strânse şi pantele abrupte au impus şoferilor atenţie sporită. Iar utilajele de deszăpezire s-au dovedit a fi cam scumpe… la vedere.

Deşi se apropie de final, cel puţin din punct de vedere calendaristic, iarna ţine să îşi arate încă o dată puterile, abătând asupra Sălajului ninsori care ţin ore în şir. Dacă pentru cei mici, zăpada continuă să fie motiov de bucurie, pentru restul sălăjenilor stratul gros de omăt de pe străzi şi carosabil înseamnă adevărate bătai de cap.

Zăpada a îngropat străzile municipiului

Conducătorii auto care s-au încumetat să-şi scoată maşinile din garaje, la finele săptămânii trecute, pe străzile din municipiu au fost supuşi din oficiu unui test pentru dovedirea abilităţilor la volan în condiţii de iarnă. Mai ales vineri dimineaţa, carosabilul era acoperit de un strat gros de zăpadă, iar utilajele de deszăpezire… cam scumpe la vedere. Cel mai probabil, este destul de greu de intervenit pe singurul bulevard din reşedinţa de judeţ, iar pe străzile lăturalnice nici nu se pune problema de deszăpezire. Nici pietonii nu au fost scutiţi de zăpada căzută pe trotuare, transformându-le astfel în veritabile patinoare.

Autorităţile susţin însă că s-a intervenit pentru deszăpezirea străzilor. Însă, potrivit administratorului public al Primăriei Municipiului Zalău, Radu Nistorescu, activitatea de deszăpezire s-a desfăşurat cu dificultate din cauza cantităţilor mari de precipitaţii sub formă de ninsoare. Începând de joi seara, utilajele de deszăpezire ale SC Citadin Zalău SRL au intervenit pe străzile din municipiu. Au fost folosite lamele şi material antiderapant, însă, în condiţiile actuale, la o trecere de la un capăt la altul al bulevardului, la întoarcere, stratul de zăpadă era din nou depus. În acest moment, bulevardul şi străzile de pe liniile de transport în comun sunt deschise, şi se acţionează, în continuare, pe străzile laterale, ne-a declarat, vineri, administratorul Nistorescu.

Potrivit sursei citate, activitatea de deszăpezire este cuprinsă în bugetul societăţii la capitolul salubrizare, astfel că reprezentantul primăriei nu ne-a comunicat o sumă aproximativă a ceea ce înseamnă cheltuieli cu deszăpezirea. Bugetul alocat anul acesta pentru activitatea de salubritate, ecarisaj şi deszăpezire este în sumă de 1,8 milioane de lei. Activitatea de deszăpezire este una prioritară şi se efectuează atâta timp cât este nevoie, informează Radu Nistorescu.

În comparaţie, în Şimleu Silvaniei, locuitorii au găsit vineri străzi şi trotuare curăţate încă de la primele ore ale dimineţii, astfel că drumul la şcoală, la serviciu sau, pur şi simplu, la cumpărături nu a ridicat probleme nici pentru pietoni, nici pentru cei care şi-au scos maşinile din parcare.

Greu pe culmea Mesteacănului

Şi pe drumurile naţionale din judeţ s-a circulat în condiţii de iarnă. Numai că până să ajungă la Şimleu, conducătorii auto au avut nervii puşi la grea încercare de un carosabil acoperit cu un strat pufos de zăpadă, cu o grosime de 3-4 centimetri. La fel, pe ruta Zalău – Mirşid – Jibou, semn că în timp ce iarna îşi mai încearcă nestăvilită puterile, drumarii au lăsat-o mai încet, aşteptând primăvara.

Cele mai grele tronsoane de parcurs au fost, în special pentru conducătorii auto care nu şi-au dotat nici până acum maşinile cu anvelope de iarnă, drumul E81 care face legătura între Zalău şi Cluj-Napoca, pe culmea Munţilor Meseş, şi pe culmea Mesteacănului, la limita judeţului cu Maramureş. Inginerul şef din cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Zalău, Ioan Chiş, ne-a declarat că, în timp ce pe culmea Munţilor Meseş, tronsonul este de circa 15 kilometri, pe culmea Mesteacănului dificultăţile sunt crescute nu de distanţă, ci de faptul că pe tronsonul de patru kilometri există pante mai abrupte ca pe Meseş, cu multe curbe foarte strânse, mai ales la coborârea Mesteacănului spre Maramureş. În ultimele 24 de ore, a nins mult în Sălaj, astfel că traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Am scos utilajele pe drumuri şi le vom menţine aşa cât va fi nevoie. Deocamdată, din fericire, nu am avut incidente pe drumurile naţionale, a declarat inginerul şef.

Potrivit sursei citate, de joi dimineaţă până ieri dimineaţă, în acţiunile de deszăpezire efectuate pe drumurile naţionale din judeţ au fost utilizate 160 de tone de material antiderapant, în timp ce cantitatea de material folosită din noiembrie 2010 şi până în prezent este de circa 4.400 de tone de nisip şi peste 2.600 tone de sare.

În întreg judeţul, pe drumurile naţionale sunt mobilizate pentru deszăpezire 30 de autospeciale cu lamă şi răspânditor de material antiderapant şi opt încărcătoare.

Se circulă greu şi pe drumurile judeţene

Cu toate că am primit la redacţie mai multe sesizări referitor la condiţiile grele de trafic pe drumurile din judeţ, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj au declarat că s-a acţionat corespunzător. Adică fix ca la carte. Încă de joi seara s-a intervenit pentru curăţarea drumurilor judeţene, însă nu au fost probleme deosebite, nici nu am primit sesizări din partea participanţilor la trafic. Am intervenit cu lamele şi cu material antiderapant, în special în zonele cu risc, respectiv în localitatea Surdus, la limita cu judeţul Cluj, şi ruta Zalău-Meseş-Crasna, a declarat Mircea Ghiurco, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Sălaj.

Printre drumurile judeţene de categoria 1 se numără DJ 108A – limita judeţului Cluj-Huta-Bogdana-Buciumi-Bodia-Agrij-Păuşa-Românaşi-Romita-Creaca-Jibou-Inău-Benesat-limita judeţului Maramureş, DJ 108F – Şimleu Silvaniei (DN1H)-Măierişte-Moiad-Sărmăşag-Chieşd-limita judeţului cu Satu Mare, DJ 191C: Crasna-Meseşenii de Jos-Aghireş-Zalău-Moigrad-Brebi-Creaca (DJ 108A), DJ 191D: Nuşfalău (DN1H)- Boghiş-Valcău de Jos-Fizeş-Sîg, DJ 108B: DN1H (Surduc)-Brîglez-Fabrică-Gîrbou-Cernuc-limita cu judeţul Cluj.

Paza bună trece primejdia rea

Pentru a nu pierde controlul maşinii pe străzile înzăpezite ori acoperite de polei, conducătorii auto sunt rugaţi să fie foarte atenţi în trafic. Poliţia recomandă acestora să aibă autovehiculele pregătite pentru circulaţie pe timp de iarnă – echipate cu anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, să aibă în portbagaj nisip şi lopăţică, mai ales pentru a putea traversa drumurile dificile din judeţ. Conducătorii auto ar trebui să verifice înainte de a porni la drum starea lamelelor ştergătoarelor de parbriz, a sistemului de frânare, precum şi a funcţionării sistemului de semnalizare şi iluminare. Este bine să îşi adapteze viteza în funcţie de condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalţi participanţi la trafic pentru a evita deraparea sau patinarea care pot cauza producerea de accidente rutiere. Se recomandă evitarea bruscării comenzilor autovehiculelor şi a frânei pe carosabil acoperit cu zăpadă, mâzgă sau polei. Totodată, şoferii trebuie să semnalizeze din timp orice manevră pe care intenţionează să o efectueze şi să nu se lanseze în depăşiri care pot pune în pericol siguranţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Şi pietonii sunt sfătuiţi să fie vigilenţi în trafic. Aceştia trebuie să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă. Este foarte important ca pietonii să nu uite, inclusiv la trecerile de pietoni, că autovehiculele au nevoie de un spaţiu mai mare de oprire pe carosabil acoperit cu zăpadă şi este bine să se asigure temeinic înainte de a păşi pe trecerea de pietoni, chiar dacă legislaţia rutieră le conferă prioritate.

Leave a Comment