Două drumuri judeţene din Sălaj, reabilitate cu aproape 36 milioane de euro

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord Vest, Marcel Boloş au semnat, luni, 3 iulie proiectele de finanţare europeană vizând două tronsoane de drumuri judeţene, în lungime totală de circa 50 de kilometri. Acestea vor fi reabilitate şi modernizate cu fonduri europene în valoare totală de aproximativ 36 de milioane de euro.
Unul dintre proiecte, în valoare de aproape 53 milioane de lei, vizează DJ 108A, pe o distanţă de 11,6 km, de la limita cu judeţul Cluj, până la Bogdana. „Finalizarea acestui proiect face practic legătura între E60 şi limita cu judeţul Maramureş, traversând tot judeţul, dinspre vest înspre nord”, a precizat şeful administraţiei judeţene.
Cel de-al doilea proiect, de circa 121 milioane de lei, vizează reabilitare şi modernizarea drumului judeţean DJ 191C, pe o porţiune de 36,8 kilometri, între Nuşfalău – Crasna – Zalău – Creaca. Sectorul de drum face legătura între drumurile naţionale 1H şi 1F.

Aproape 100.000 de beneficiari

Prin aceste investiţii se urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de trafic pe drumurile judeţene, prin creşterea capacităţii portante a drumurilor şi a vitezei de deplasare, creşterea siguranţei rutiere, prin reabilitarea podurilor şi a podeţelor, realizarea elementelor de stabilizare a terenului şi a celor de colectare/dirijare a apelor şi aplicarea elementelor de semnalizarea orizontală/verticală corespunzătoare, precum şi dezvoltarea economică a zonelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru cei aproape 100.000 de locuitori din comunele traversate de respectivele sectoare de drum, prin accesibilizarea zonei pentru potenţialii investitori şi prestatori de servicii şi prin scăderea costurilor de deplasare şi transport.
„Am intenţionat să lucrăm la tronsoane care să permită un acces mai bun al locuitorilor atât la centrele urbani din judeţ, cât şi la marile centre urbane din regiune. Perioada de implementare pentru cele două proiecte este de 36 de luni”, a mai spus Marc. El a subliniat că prin obţinerea acestei finanţări, CJ Sălaj a reuşit să economisească cinci ani din punct de vedere al bugetului necesar celor două investiţii.
Lucrările vor viza, printre altele, structura rutieră, îmbunătăţirea elementelor geometrice, asigurarea stabilităţii drumului, asigurarea colectării şi ecacuării apelor şi asigurarea continuităţii scurgerii apelor, realizarea de trotuare, parcări şi staţii de autobuz, amenajarea de treceri de pietoni şi realizarea racordurilor cu drumurile şi străzile laterale.

Execuţia, blocată de contestaţii

Proiectele vor fi implementate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.
Preşedintele CJ Sălaj a ţinut să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor pe care le naşte legea achiziţiilor publice, care dă mână liberă celor care vor să depună contestaţii. Ca urmare, există riscul ca perioada de execuţie a lucrărilor să fie mai mică decât cea pregătitoare: „Proiectele amintite în fază de contractare, ofertele fiind depuse în martie 2016. Din păcate nu am finalizat niciuna, pentru că ambele sunt în litigiu. Sperăm ca în această toamnă să reuşim să contractăm execuţia. Nemulţumirea noastră este legată de faptul că achiziţiile publice, prin reglementările care sunt în acest moment, dau posibilitatea ofertanţilor să conteste cel puţin în patru situaţii orice: în faza administrativă, a ofertei tehnice, a ofertei financiare şi apoi tot contractul. Noi suntem într-o astfel de situaţie: tot ceea ce putea fi contestat s-a contestat, de la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor, până la Curtea de Apel, unde am fost de vreo trei ori. Sper să reuşim totuşi să finalizăm, pentru că până acum nicio instanţă nu a dat vreo soluţie definitivă. Sper ca perioada pregătitoare să nu fie mai lungă decât cea de execuţie, aşa cum s-a mai întâmplat şi să finalizăm odată achiziţia, ca să putem contracta execuţia”.
În acest context, Marc şi-a exprimat speranţa că factorii responsabili vor lua măsurile necesare „pentru ca legislaţia care guvernează achiziţiile publice să nu mai dea posibilitatea unor contestaţii fără sfârşit şi a unor finalizări în criză de timp a proiectelor”.

2 Thoughts to “Două drumuri judeţene din Sălaj, reabilitate cu aproape 36 milioane de euro”

  1. Anonim

    securist ai fost, securist ai ramas

  2. Lupul

    Drumul judetean 191D cind va fi reparat? Sau deja acest drum a fost sters de pe harta judetului. Intre Tusa si Vinatori este aproape inpracticabil…

Leave a Comment