Directia Muncii, data in judecata de sindicalisti

Directia Muncii, data in judecata de sindicalisti

In urma sedintei lunare a Consiliului de conducere al Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS) Metarom, presedintele acesteia, Mircea Scintei, a declarat ca a fost inaintata o plangere la Organizatia Internationala a Muncii privind faptul ca, in Romania, institutiile statului pun piedici sindicatelor in ceea ce priveste inregistrarea conflictului de munca. Legea conflictului de munca exista din 1996, iar pana in 2004, nu au existat probleme. Din 2004, insa, actuala putere reinterpreteaza legislatia, iar institutiile statului pun piedici cand vine vorba de inregistrarea conflictului de munca a spus MirceaScintei.

Referitor la Michelin Steel Cord Zalau, acesta a spus ca sindicatul de aici intampina probleme privind incheierea contractului de munca pe perioada nedeterminata, procedeul realizandu-se ciudat. Initial, angajarile se fac pe perioada determinata de 6 luni, timp in care angajatul este instruit, urmeaza apoi o testare si abia apoi omul este angajat. Aceasta perioada de 6 luni poate fi distrugatoare pentru angajat, care nu stie daca va fi incadrat in munca sau nu. Mai mult, angajatul poate fi impins sa lucreze pana la epuizare, a spus Scintei.

Acesta a mai informat ca a fost gasita o solutie si pentru cazul lui Laurentiu Zirbo, vicepresedintele Sindicatului Metalurgistul al SC Tenaris Silcotub Zalau, caruia, fiind pensionar si nu salariat, i se refuza dreptul de a intra in companie. Lucrul este, potrivit sindicalistilor, ilegal, intrucat orice membru al Sindicatului are dreptul sa ajunga la sediul acestuia, iar in acest caz, sediul se afla in incinta Silcutub. Totusi, Mircea Scintei a refuzat sa spuna in ce consta solutia respectiva, rezumandu-se sa afirme ca mai multe informatii vor fi facute publice abia dupa ce situatia va fi rezolvata.

De asemenea, Alexandru Rus, liderul Sindicatului Metalurgistul, a anuntat ieri ca formatiunea pe care o reprezinta a actionat in instanta Directia Judeteana de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Salaj, in urma refuzului acesteia de a inregistra conflictul de munca de la sfarsitul lunii martie. Daca aveam conditiile declansarii grevei generale, puteam negocia salarii mai aproape de dorinta noastra, a spus Rus.

La intalnire au luat parte 37 de sindicate din Galati (21), Resita, Slatina, Targoviste, Hunedoara, Bucuresti, Braila, Zalau, Drobeta Turnu Severin etc, Zalaul fiind ales ca loc de desfasurare a reuniunii din cauza ca este o zona puternica de conflict intre patronate si sindicalisti.

Leave a Comment