La masa cu Suspendarea lui Traian Basescu

La masa cu Suspendarea lui Traian Basescu

Organizatia judeteana a PD Salaj a demarat, inca de saptamana trecuta, o serie de actiuni privind sustinerea presedintelui suspendat Traian Basescu pentru Referendumul din 19 mai. Astfel, joi, 26 aprilie, reprezentantii PD Salaj, in colaborare cu cei ai Organizatiei nonguvernamentale Pro Demos, au organizat o masa rotunda, care a avut ca tema de discutie Adevarul despre suspendarea presedintelui Traian Basescu. La eveniment au fost invitati sa participe membrii si simpatizantii partidului amintit, directori de institutii, reprezentanti ai societatii civile si exponenti ai presei locale.

Traian Basescu este victima masoneriei

Inca de la inceput, subiectul in jurul cauia au gravitat discutiile participantilor la masa rotunda a fost cel legat de intrebarea: Cine l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu?. Una dintre cele mai interesante opinii a apartinut lui Viorel Stanca, presedintele PD Salaj, care a mentionat faptul ca cei 322 de parlamentari care au votat in favoarea suspendarii presedintelui nu reprezinta nici Parlamentul, nici macar electoratul partidelor in numele carora se afla acolo. Ei nu ii reprezinta decat pe liderii partidelor care i-au pus pe lista electorala – Geoana, Voiculescu, Vadim, Tariceanu, si care le-au spus cum trebuie sa voteze. Dupa cum foarte usor se poate observa, adversarii din 2004, PNL si PD, se regasesc acum de aceeasi parte a baricadei. Dupa ce i-au acuzat de coruptie, se vede treaba ca liberalii s-au aliat, azi, cu pesedistii. La fel se intampla si in relatiile PNL cu PRM si UDMR, care, prin traditie, sunt adversarii liberalilor. Bineinteles, ceea ce uneste aceste formatiuni politice este dorinta de a-l indeparta pe Traian Basescu de la presedintia Romaniei, a spus Stanca. In aceeasi ordine de idei, presedintele Sindicatului Cartel Alfa, Pompiliu Ceaca, a afirmat ca, din punctul sau de vedere, Traian Basescu este victima masoneriei si, implicit, a omului de afaceri Dinu Patriciu. Parlamentarii sunt niste simpli executanti ai ordinelor. Ceea ce fac ei se poate numi foarte simplu <>, a mai adaugat liderul de sindicat.

Vicepresedintele PD Salaj, Mircea Ghiurco, a tinut sa precizeze ca un Parlament ales prin vot uninominal – asa cum a propus presedintele Traian Basescu – nu ar fi acordat un astfel de vot, pentru ca ar fi trebuit sa explice gestul lor in fata alegatorilor, atitudine pentru care, parlamentarii de azi, nu au nici un fel de agument. Dupa confirmarea sa, prin respingerea de catre cetateni a Referendumului pentru demitere, presedintele Traian Basescu va declansa Referendumul promis pentru introducerea votului uninominal. Toate partidele au anuntat ca sustin votul uninominal, insa, in realitate, se feresc de acesta, motiv pentru care nici pana in prezent Parlamentul nu i-a comunicat presedintelui un punct de vedere cu privire la initiativa de declansare a unui referednum pe aceasta tema, a sustinut vicepresedintele PD Salaj.

Basescu a incalcat legea tacerii

Un alt subiect dezbatut pe larg de catre cei prezenti la masa rutunda a fost legat de motivele pentru care a fost suspendat presedintele Traian Basescu. Din punctul de vedere al democratului Mircea Ghiurco, suspendarea presedintelui nu are nici o legatura cu Constitutia Romaniei, si nici cu vreo pretinsa incalcare a acesteia. Avizul Curtii Constitutionale a fost unul foarte clar: nici una dintre cele 19 acuzatii de incalcare a Constitutiei aduse de PSD, PNL, PC si UDMR nu a fost confirmata. Dimpotriva, Curtea Constitutionala a aratat clar ca: prerogativele constitutionale si legimitatea democratica ii impun presedintelui sa aiba un rol activ; prezenta lui in viata politica nu poate fi rezumata la un exercitiu simbolic si protocolar; nici veghea si nici functia de garantie nu se realizeaza pasiv, prin contemplare, ci prin activitate vie, concreta; presedintele Romaniei poate, in virtutea prerogativelor si a legitimitatii sale, sa exprime opinii si optiuni politice, sa formuleze observatii si critici cu privire la functionarea autoritatilor publice si-a exponentilor acestora, sa propuna reforme si masuri pe care le apreciaza deziderabile interesului national. Asadar, in litera si in spiritul Constitutiei, presedintele nu trebuie sa fie un lider care sa se lase jucat pe degete de grupurile de interese, un factor pasiv care sa inchida ochii la incalcarile legii sau la nedreptatile care ii afecteaza grav pe cetateni. In aceste conditii, actiunea de suspendare a presedintelui poate fi definita ca fiind pur si simplu o rafuiala politica, o reglare de conturi. Singura lege pe care presedintele a incalcat-o a fost <> si asta prin faptul ca a vorbit deschis despre influentarea justitiei de catre unii politicieni, despre coruptie si jaful din economie, a mai spus Mircea Ghiurco.

Una dintre cele mai interesante opinii, exprimate in cadrul intalnirii organizate de PD Salaj si Pro Demos, i-a apartinut vicepresedintelui democrat Ioan Abrudan, care a apreciat ca, peste orice tip de lege ticluita in Parlamentul Romaniei, exista o lege a bunului simt. Tocmai de aceea, sunt optimist in privinta deciziei pe care o va lua electoratul la Referendumul din 19 mai. Oamenii nu mai pot fi pacaliti. La data amintita, poporul roman va reprezenta <> care trebuie sa decida daca Traian Basescu a gresit in fata natiunii romane. Consider ca a sosit momentul reformarii actualei clase politice din Romania. Astfel, una dintre masurile urgente, ce trebuie adoptata, este cea legata de votul uninominal. Ce masura mai dura putea sa-i doara mai mult pe unii parlamentari?, a intrebat retoric Ioan Abrudan.

Nimeni nu va putea suspenda electoratul

Toate motivele invocate mai sus de colegii mei au stat si la baza eliminarii PD de la guvernare, si asta in conditiile in care ministrii sai au avut cele mai bune rezultate, indeosebi in ceea ce priveste integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Prin eliminarea PD de la guvernare si prin suspendarea presedintelui Traian Basescu s-a incalcat vointa electoratului. Insa, orice jocuri ar exista, nimeni nu va putea suspenda electoratul, a intervenit Viorel Stanca. Acesta a mai adaugat ca nu este pentru prima data cand PSD si PNL inventeaza legi impotriva unui singur om, in speta impotriva lui Traian Basescu: In perioada in care actualul presedinte era primarul general al Capitalei, PSD a emis opt Hotarari de Guvern prin care i-au amputat drepturile si atributiile lui Traian Basescu.

In finalul mesei rotunde, organizatorii au tinut sa sublinieze faptul ca o prezenta masiva a electoratului la votul din 19 mai ar da o palma tentativelor de dezinformare emanate de PSD si PNL, partide care ar pretinde ca Referendumul nu are sanse sa treaca si ca Traian Basescu ar fi lipsit de legitimitatea populara de a se intoarce la presedintia Romaniei. Mai mult, democratii sunt de parere ca este foarte important de retinut aspectul potrivit caruia, la Referendum, electoratul ar trebui sa aplice stampila de vot pe cuvantul Nu, acest vot avand semnificatia: Nu sunt de acord cu demiterea presedintelui.

Leave a Comment