De maine, reguli mai stricte la casele de schimb valutar

De maine, reguli mai stricte la casele de schimb valutarOperatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar vor trebui sa respecte, incepand din 16 ianuarie 2010, reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate, atat in interiorul, cat si in exteriorul casei de schimb valutar.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), pe 16 ianuarie va intra in vigoare Ordinul 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, publicat in Monitorul Oficial nr. 886/17.12.2009.

Potrivit noului ordin, afisarea informatiilor se va face in campul vizual al consu-matorului care efectueaza tranzactia. Operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit. In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4.

Pentru exteriorul casei de schimb valutar, regulile spun ca inaltimea admisa a caracterelor (litere, cifre sau simboluri grafice) utilizate pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru cele de cumparare de valuta, este de 80 milimetri, grosimea de 10 milimetri, distanta dintre caractere de 10 milimetri, iar distanta intre cuvinte de 20 milimetri.

Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate. Pentru interiorul casei de schimb valutar, marimea caracterelor de pe panoul unic din interiorul casei de schimb trebuie sa fie cea a fontului Times New Roman 20 Bold.

De asemenea, informatiile afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exteriorul casei de schimb. Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate vor include si comisioanele practicate (in sensul afisarii valorilor calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar). Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa, potrivit noului act normativ.

Tranzactiile ilicite pot fi anulate

Anul trecut, zeci de zalauani au fost pacaliti de patronii unei case de schimb valutar din Zalau, printr-o metoda legala, desi nu tocmai ortodoxa, luandu-li-se cota din banii tranzactionati. Ba mai mult, un barbat, a reactionat violent dupa ce a fost trisat, la o casa de schimb valutar, de mai bine de 6.000 de lei la o singura tranzactie. Potrivit normelor in vigoare la acea data, odata ce a semnat formularul de acceptare tranzactiei, clientul nu mai poate face nimic pentru anularea operatiunii de schimb valutar. Reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consu-matorilor Salaj ne-au comunicat atunci ca fara o baza legala nu puteau interveni pentru a rezolva reclamatiile oamenilor.

Acum insa, Ordinul 632/2009 prevede dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata necon-cordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, sa solicite in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei. Aceasta solicitare trebuie sa fie facuta la operatorul economic care a efectuat tranzactia, iar daca acesta refuza, consumatorul se poate adresa la cel mai apropiat sediu al ANPC.

Operatorii economici trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor, prezentand organelor de control listele cursurilor de schimb de vanzare/cumparare pentru valutele tranzactionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora, se arata in comunicatul de presa al ANPC.

Alte articole

Leave a Comment