Cum alegi cel mai bun purificator de aer pentru locuința ta?

Sursa foto: https://buydaikin.ro/daikinb2c/daikinROB2C/ro_RO/c//p/TUMzMFk=

 

Te-ai gândit vreodată la cât de pur este aerul pe care-l respiri la interior? Dacă nu, îți putem spune de la bun început faptul că în fiecare moment inspiri tot felul de alergeni, acarieni, noxe, fum de țigară (dacă fumezi) și posibil noxe. Și da, categoric sănătatea îți va fi afectată dacă nu iei măsuri. 

 

Cea mai bună soluție este reprezentată de achiziționarea unui purificator de aer performant. Dar cum îl vei alege? Opțiunile de pe piață sunt deosebit de variate, dar în cele ce urmează îți putem vinde câteva ponturi. Iată ce aspecte merită să iei în calcul: 

 

Iei în calcul tipul de purificator 

 

Tipul de purificator va fi determinat de dimensiunile sale, dar și de modul în care îl vei putea monta. Așadar, în funcție de aceste aspecte, vei avea de ales între: 

 

  • Purificatorul de podea, de dimensiuni mai mari, cel care poate fi așezat în orice cameră. Are o capacitate destul de mare așadar va fi potrivit pentru dormitor sau pentru living. Este destul de versatil, fiind posibil să-l muți dintr-o cameră în alta;

 

  • Purificatorul de perete, un model compact și eficient. Nu trebuie mutat și nici nu te va incomoda; 

 

  • Purificatorul independent, modelul care nu trebuie montat nicăieri și are cele mai reduse dimensiuni. Este folositor mai ales în camerele mai puțin spațioase, de pildă în dormitorul celui mic. Designul său este plăcut și poate fi așezat pe noptieră sau pe alte piese de mobilier. 

 

Iei în calcul tipul de filtru 

 

Al doilea cel mai important aspect de care va fi indicat să ții cont este filtrul cu care va veni echipat purificatorul. Majoritatea modelelor vor conține unul sau mai multe dintre următoarele filtre:

 

  • Filtru HEPA, fabricat din fibre de sticlă. Se laudă cu o eficiență de 99,97% în ceea ce privește captarea bacteriilor și a particulelor de mici dimensiuni. Este eficient mai ales pentru tratarea alergiilor;

 

  • Filtru ionizator, se remarcă datorită faptului că va transforma particulele în ioni negativi și astfel asigură un aer lipsit de impurități; 

 

  • Filtru cu cărbune activ, potrivit daca-ți dorești o modalitate de a scăpa de mirosul neplăcut al animalelor de companie. El captează particulele de mari dimensiuni și blochează germenii gazoși în stare solidă;

 

  • Filtru ultraviolet, cel care se activează atunci când germenii sunt detectați în sistem și pur și simplu îi elimină. Nu necesită curățare manuală și nici nu are termen de valabilitate;

 

  • Filtru cu umidificare, cel care conține și un umidificator care va trece aerul filtrat printr-o perdea de apă care va capta impuritățile și particulele. Este eficient mai ales pentru prevenirea răcelilor, deoarece împiedică deshidratarea mucoasei  nazale; 

 

După cum vezi, filtrele pot acoperi nevoi diferite, așadar va fi necesar să-l alegi pe cel potrivit în funcție de contextul personal. 

 

Iei în calcul nivelul de zgomot

 

Nivelul de zgomot va fi măsurat în numărul de decibeli, iar sugestia noastră va fi să achiziționezi un model care să beneficieze de mai multe trepte de funcționare. Acest aspect este deosebit de important dacă ai de gând să instalezi aparatul în birou sau în dormitor. 

 

Ideal va fi ca aparatul să nu depășească 35 de dB în primele trepte de viteză. În funcție de numărul de trepte, acesta poate ajunge până la 55 dB sau mai mult. 

 

Iei în calcul dimensiunea spațiului

 

Verifică specificațiile aparatului și descoperă dacă poate face față volumului de aer pe care trebuie să-l filtreze. Fiecare aparat pune la dispoziția clienților informații despre suprafața aproximativă pe care o poate purifica, deci alege un model care să întrunească nevoile tale. 

 

Nu uita să iei în calcul și funcțiile specifice ale fiecărui purificator în parte! 

Leave a Comment