Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Anual, în 29 august, creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” zis şi “Înaintemergătorul”, cel mai important profet al lui Iisus. Ioan Botezătorul, adept şi susţinător al lui Iisus, a adunat în jurul lui o mulţime de oameni dispuşi să-l urmeze în credinţă şi smerenie.

Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat şi îngrijorat, totodată, de puterea profetului pe care-l bănuia ca ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotriva lui. N-avea curaj să-l ucidă, dar l-a aruncat în închisoare. Cum se apropia ziua de naştere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase minţile, urma să danseze pentru el, numai că aceasta l-a condiţionat pe rege, la îndemnul mamei sale Irodiada – concubina lui Irod, promiţându-i să danseze doar dacă primeşte în dar, pe o tavă de argint, capul profetului. Dorinţa lui Irod de a o vedea pe tânăra fecioară dansând a fost mai mare decât frica de a-l ucide pe profet şi aşa a ajuns cinstitul cap al Botezătorului pe tavă, în mâinile Irodiadei, mama Salomeei. Irod, însă, se temea că Botezătorul ar putea învia şi de aceea, le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime. Se spune că, după un timp, soţia unui dregător al împăratului a dezgropat capul profetului şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului. Biserica a rânduit că ziua trecerii sale în Împărăţia lui Dumnezeu, este o zi de tristeţe, marcată de Biserică prin post aspru. Însuşi Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare postitor, aşa cum ne spune Sfânta Scriptură, că el nu a mâncat carne, ci s-a hrănit vegetal şi nu a consumat alcool.

Post negru

Tradiţia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care este permis doar consumul de struguri şi de apă. În această zi nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză, pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului. Tot tradiţia ne spune că, în această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna, şi tot în această zi scad temperaturile – începe frigul toamnei.

Leave a Comment