Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc, astăzi, 20 iulie, pe Sfântul Ilie. Cei care poartă numele de Ilie, Iliuţă, Ileana sau Ilinca vor primi urări de „La multi ani!”, cu ocazia onomasticii. În tradiţia populară, există credinţa că atunci când plouă, Ilie se plimbă pe cer cu carul său de foc şi că deţine puterea de a opri sau a face să se reverse ploaia.
În popor se spune că Sfântul Ilie este cel care provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina.
Prorocul Ilie este considerat de creştini unul dintre cei mai mari sfinţi. Datorită vieţii sale, petrecute în pustia Iordanului, precum şi a râvnei sale pentru Dumnezeu, monahii creştini recunosc în el un părinte al lor, comparabil cu Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ilie a fost fiul unui preot din neamul lui Aaron şi a locuit în cetatea Tesve, dincolo de Iordan, localitate care i-a adus şi numele de Ilie Tesviteanul. A trăit peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele evreilor. Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul, 20 iulie, este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând cu anul 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor. În tradiţia populară, ziua de 20 iulie, de cinstire a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, este numită şi Sântilie. În calendarul popular marchează miezul verii pastorale, când ciobanii separă oile.

Leave a Comment