Cosmetice necorespunzătoare retrase de pe rafturi

Peste 180 de bucăţi de produse cosmetice constând în creme de faţă şi corp, lacuri şi tratamente de unghii şi farduri au fost retrase temporar de la comercializare de pe rafturile unor magazine de profil din Zalău de către comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Sălaj în urma unor controale desfăşurate în cursul lunii aprilie. După cum a explicat Dorina Rednic, comisar şef adjunct la instituţia precizată, controlul, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice vândute direct, s-a desfăşurat în municipiul Zalău, la magazinelee de profil, în total fiind verificaţi cinci operatori economici. Dintre aceştia, doi s-au ales cu amenzi contravenţionale în valoare de 6.000 de lei pentru că, nu au respectat legislaţia în vigoare cu privire la informarea corectă a consumatorilor. Mai exact, o mulţime de produse cosmetice, de provenienţă Polonia şi China, aflate la vânzare, nu aveau eticheta tradusă în limba română cu privire la componenţa, modul de utilizare şi avertismentele cu riscurile previzibile în cazul utilizării. De asemenea, la produsele aflate în ofertă promoţională, de genul 1+1 gratis sau 2+1 gratis nu era afişată menţiunea obligatorie care să ateste valabilitatea promoţiei şi nici preţul individual pe bucată, preţul de referinţă, pentru ca potenţialul consumator să ştie de promoţie beneficiază. „Produsele cu abateri, 184 de bucăţi, în special creme de faţă şi de corp, în valoare de 1.870 de lei au fost retrase de la comercializare până la remedierea deficienţelor”, a precizat Rednic.

Atenţie la termenul de valabilitate – simbolul PAO

Comisarii CJP Sălaj atrag atenţia tuturor consumatorilor care achiziţionează produse cosmetice să ţină cont de câteva aspecte, care trebuie să apară pe ambalajul produsului: numele sau denumirea comercială şi adresa persoanei responsabile; în cazul în care sunt indicate mai multe adrese, este evidenţiată (subliniată) adresa la care se află dosarul cu informaţii despre produs; pentru produsele cosmetice importate din afara Uniunii Europene (UE) se specifică ţara de origine – conţinutul nominal la data ambalării, exprimat în greutate sau în volum şi data de minimă durabilitate – DMD, dată până la care produsul cosmetic, depozitat în condiţii adecvate, îndeplineşte funcţia sa iniţială şi rămâne în conformitate „DMD este exprimată clar şi indică fie luna şi anul, fie ziua, luna şi anul, în această ordine, iar aceste informaţii sunt completate de indicarea condiţiilor de depozitare. Indicarea DMD nu este obligatorie pentru produsele cosmetice cu o durabilitate mai mare de 30 de luni. Acestea sunt însoţite de indicarea perioadei sau duratei de utilizare după deschidere pentru care produsul este sigur şi poate fi folosit fără a avea efecte nocive asupra consumatorului. Această informaţie se indică, cu excepţia cazului în care conceptul de durabilitate după deschidere este irelevant prin simbolul PAO – urmat de durata de utilizare în luni sau ani”, a precizat Dorina Rednic.

One Thought to “Cosmetice necorespunzătoare retrase de pe rafturi”

  1. Claudiu

    Omul poate crea orice isi poate imagina, scrie celebrul Napoleon Hill in cartea ”De la idee la bani”. Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteti mesajul PROIECt la adresa de email doarsimplu@gmail.com

Leave a Comment