Control-fulger la Direcţia pentru Protecţia Copilului Sălaj

O comisie de la Ministerul Muncii a verificat, la finele săptămânii trecute, modul în care funcţionează serviciul de evaluare complexă şi comisia de reevaluare a adulţilor cu handicap de la nivelul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Sălaj.
Controlul a venit ca urmare a scandalului mediatic în care a fost implicată instituţia din judeţul Prahova, unde bolnavii erau chemaţi din spital ca să le fie reevaluat handicapul. Concluziile controlului ministerial vor fi cunoscute în cursul zilei de luni.
După cum ne-a declarat Violeta Milaş, directorul DGSPC Sălaj, comisia de reevaluare de la nivelul instituţiei se reuneşte de trei ori pe lună, respectiv în primele trei săptămâni ale unei luni. Membrii comisiei au recomandat reprezentanţilor Direcţiei ca respectiva comisie să se întrunească săptămânal.
La nivelul judeţului Sălaj există 14.176 de persoane încadrate în diverse grupe de handicap, aproape 1.000 dintre acestea fiind copii.
Referindu-se la scandalul din Prahova, Milaş consideră că anumite aspecte importante nu au fost menţionate: „Legislaţia în vigoare stabilişte exact criteriile în baza cărora o persoană primeşte grad de handicap permanent. Nu orice persoană cu un membru amputat poate primi un astfel de grad, în condiţiile în care legea stabileşte clar că handicapul trebuie să fi fost dobândit înainte de 26 de ani. Iar amenda pentru medicii care ignoră această prevedere este de 10.000 de lei. Spre exemplu, o persoană care îşi pierde un picior în urma unui accident după vârsta de 26 de ani nu primeşte grad permanent. Asta este legea!”
Serviciul de evaluare complexă din DGASPC Sălaj este format dintr-un medic de expertiză medicală, un kinetoterapeut, un asistent social, un medic de recuperare, un psihopedagog şi un psiholog. Structura evaluează adultul cu handicap, întocmeşte un raport, după care recomandă sau nu încadrarea ori menţinerea încadrării în grad şi tip de handicap a unei persoane. Dosarul este înaintat, pentru o decizie finală, Comisiei de specialitate din cadrul instituţiei, formată dintr-un asistent social, un psiholog, un reprezentant al ONG, un altul de la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, un medic şi preşedintele comisiei, care este medic de expertiză medicală. Persoanele care sunt nemulţumite de hotărârea comisiei, pot face contestaţii la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Oficialul DGASPC Sălaj susţine că în cursul acestui an 62 de sălăjeni au făcut astfel de reclamaţii, 17 dintre acestea fiind deja soluţionate de către Comisia Superioară. „Cele 17 contestaţii ne-au fost trimise înapoi fie cu acelaşi diagnostic care a fost pus în Sălaj, fie au încadrat cazurile la graduri inferioare de handicap”, a spus Violeta Milaş.

Leave a Comment