Contractele în desfăşurare la o firmă în insolvenţă

De cele mai multe ori, partenerii contractuali sunt puşi în faţa faptului împlinit şi află de starea de insolvenţă a debitorului abia după ce s-a deschis procedura de insolvenţă.
În aceste condiţii, partenerii contractuali au, de obicei, o perioadă de bulversare, în care îşi pun diverse întrebări cu privire la situaţia contractelor aflate în derulare cu debitorul insolvent: Suntem obligaţi să continuăm să livrăm marfa către debitor, conform contractelor în derulare? Ce garanţii avem că debitorul ne va achita preţul pentru marfă? Putem înceta contractele în derulare? Dacă da, în ce mod? etc.
Pentru a limita riscurile, răspunsurile la aceste întrebări trebuie aflate cât mai rapid astfel încât să se poată lua toate măsurile necesare în termenele limită aplicabile în cadrul procedurii insolvenţei. Vezi mai jos ce prevede legea cu privire la situaţia contractelor în derulare şi ce măsuri pot fi luate cu privire la aceste contracte.
Efectul deschiderii procedurii insolvenţei cu privire la contractele în derulare. Cu privire la contractele în derulare, legea insolvenţei (art. 86, alin. 1) prevede, că regula generală, faptul că acestea „se consideră menţinute la data deschiderii procedurii”. Totodată, legea prevede faptul că „orice clauze contractuale de desfiinţare a contractelor în derulare pentru motivul deschiderii procedurii sunt nule”.
Prin urmare, în cazul în care aveţi contracte în derulare cu o societate intrată în insolvenţă, aceste contracte nu încetează, în mod automat, ca urmare a deschiderii procedurii insolvenţei ci, conform legii, acestea vor continua să-şi producă efectele.
Continuarea executării obligaţiilor prevăzute de contractele în derulare, având în vedere că deschiderea procedurii nu implică şi încetarea contractelor în derulare, părţile contractuale vor fi ţinute să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, în condiţiile agreate prin contractul respectiv.
Trebuie avut în vedere, însă, faptul că debitorul aflat în insolvenţă nu poate fi obligat să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale de plată, născute anterior deschiderii procedurii, ci doar obligaţiile aferente unor prestaţii viitoare. Aceasta deoarece, pentru plata creanţelor anterioare deschiderii procedurii insolvenţei, legea prevede o procedură specială care trebuie urmată, şi anume, înscrierea în Tabelul de creanţe şi încasarea eventualelor plăţi doar la termenele şi în condiţiile stabilite în cadrul procedurii.
În ceea ce priveşte prestaţiile viitoare, debitorul insolvent va avea obligaţia de a achita sumele datorate, conform contractului. Sumele respective vor fi considerate creanţe curente şi se vor achita cu prioritate din sumele existente în patrimoniul debitoarei.

(P)Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS

One Thought to “Contractele în desfăşurare la o firmă în insolvenţă”

  1. Anonim

    MAGAZIN SĂLĂJEAN-COLTUC?

Leave a Comment