Contractele de munca trebuie depuse la ITM inainte de angajare

Contractele de munca trebuie depuse la ITM inainte de angajareAngajatorii care nu trimit contractele de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii unui lucrator, risca amenzi de 1.500 de lei pentru fiecare contract neinregistrat, iar pentru declararea unor date eronate pot primi amenzi de pana la 5.000 de lei.

Prevederile sunt cuprinse intr-o Hotarare elaborata de Ministerul Muncii, ce urmeaza a intra in vigoare de la 1 februarie. Actul normativ prevede ca angajatorii sunt obligati sa inregistreze in Registrul general de evidenta a salariatilor elementele de identificare a tuturor salariatilor – nume, prenume, CNP, data angajarii, functia si tipul contractului – cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.

In acelasi Registru trebuie inregistrate data si motivul incetarii contractului individual de munca, a precizat Daniela Biris, directorul coordonator al ITM Salaj, in cadrul unei conferinte de presa. Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii prevede ca, pentru fiecare contract neinregistrat in Registru anterior inceperii activitatii salariatilor, se aplica o amenda de 1.500 de lei, fara ca valoarea cumulata a amenzilor sa depaseasca 20.000 de lei.

Pentru completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu date eronate se vor aplica amenzi intre 3.500 si 5.000 de lei. Transmitem tuturor angajatorilor sa fie foarte atenti la date atunci cand completeaza contractele, mai ales in conditiile in care angajatorii sanctionati nu mai beneficiaza de facilitatea de a plati, in termen de 24 de ore, jumatate din valoarea amenzii, a adaugat Biris.

Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat ca angajatorii se folosesc de lacunele din legislatie pentru a nu face forme legale lucratorilor. Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii sunt obligati sa inregistreze contractele de munca la inspectoratele teritoriale de munca in termen de 20 de zile de la incheierea lor. Acestia au obligatia de a transmite registrul in forma electronica la Inspectoratul Teritorial de Munca in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat.

Ulterior, obligatia de transmitere a modificarilor intervenite trebuie indeplinita in termen de cinci zile. Depistarea muncii nedeclarate de catre inspectorii de munca este deseori ingreunata de faptul ca angajatorii incheie contracte scrise cu lucratorii, dar pe care le inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca doar in cazul unui control. Acest lucru este inlesnit si de faptul ca lucratorii sunt de acord sa nu le fie inregistrate contractele, iar in cazul unui control declara sub semnatura ca lucreaza pentru angajator doar de cateva zile.

Leave a Comment