Consumul de droguri în rândul adolescenţilor – un fenomen ce ia amploare

Peste 400 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani, elevi la mai multe licee din Zalău, participă în această perioadă la activităţi de informare-educare-comunicare privind riscurile şi consecinţele consumului de substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP) – etnobotanice. Activităţile sunt demarate de Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj în parteneriat cu Instituția Prefectului, CJRAE-CJAP Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Crucea Roşie – filiala Sălaj, în cadrul cadrul proiectului “High – Informează-te!”. Este vorba despre activităţi de prevenire a consumului de etnobotanice în rândul elevilor realizate cu sprijinul consilierilor şcolari şi a profesorilor diriginţi. După cum a explicat Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj, una din problemele actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea cererii de droguri în rândul populaţiei generale, îndeosebi în rândul elevilor. Conform “Studiului naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri”, consumul de droguri ilicite în rândul adolescenţilor de 16 ani din România este de zece la sută, situându-se cu opt procente sub media europeană înregistrată – 18 la sută. La nivel naţional, se remarcă o dublare a prevalenţei consumului de droguri ilicite de-a lungul vieţii – zece la sută în anul 2011, faţă de cinci la sută în anul 2007. Practic, necunoscute în România în anul 2007, etnobotanicele au avut un impact mare în rândul adolescenţilor – 5,3 la sută dintre respondenţi au declarat consum de SNPP până la vârsta actuală. Prevalenţele ridicate ale consumului de SNPP de-a lungul vieţii, în ultimul an şi în ultima lună plasează aceste substanţe printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani din România anului 2011, alături de canabis / haşiş şi inhalante.

Ce sunt etnobotanicele?

Reprezentanţii CPECA Sălaj precizează că, etnobotanicele – substanţele noi cu proprietăţi psihoactive nu sunt plantele declarate ci doar aditivi sintetici, care mimează efectul unor compuşi din cannabis sau amfetamine. Plantele conţinute reprezintă doar “vehiculul” unor substanţe chimice deosebit de periculoase, iar utilizarea acestor produse duce rapid la dependenţă. De asemenea, întreruperea consumului duce la simptome precum: nelinişte generalizată, tremor, palpitaţii, dureri de cap, greaţă, vărsături, stări de depresie, disperare, episoade dedelir paranoid şi atacuri de panică. În timp, creşte toleranţa la produs, fiind necesare doze din ce în ce mai mari, pentru a obţine efectul scontat, dar şi pentru a combate simptomele de sevraj. Drogurile nu rezolvă problemele, ci doar crează altele noi !

2 Thoughts to “Consumul de droguri în rândul adolescenţilor – un fenomen ce ia amploare”

  1. Anonim

    ce medie au la materia RELIGIE acesti dreptcredinciosi consumatori de droguri? ce ii invata la acewea ora de indoctrinare ? cum trebuie sa te droghezi sa fi mai aproape de Domnul?

  2. Dumitru

    Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: anubis_piramid@yahoo.com

Leave a Comment