Consiliul Judeţean, asaltat de cereri de finanţare din partea cultelor

Cele peste 230 de unităţi de cult din judeţ, care au depus cereri de finanţare nerambursabilă la Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, mai trebuie să aştepte încă cel puţin o lună, pentru ca solicitările lor să fie aprobate de consilierii judeţeni. Şi asta din cauza faptului că numărul cererilor înregistrate este unul destul de mare.

Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de CJ, de vineri – 29 mai, urmează să fie retras de către iniţiator şi reprogramat spre aprobare într-o viitoare şedinţă. Este vorba despre „Proiectul privind alocarea unor sume de bani din bugetul judeţului Sălaj pe anul 2015, în cadrul Programului de acordare a unui sprijin financiar unităţilor de cult aparţinând cultelor religioase cunoscute în România”. Motivul retragerii este cauzat de faptul că cererile de finanţare, 238 la număr, depuse la CJ Sălaj pentru aprobare nu au reuşit să fie evaluate de comisia de evaluare a proiectelor, numărul fiind unul destul de mare.

În cursul lunii martie, graţie unui proiect de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni, unităţile de cult din judeţul Sălaj, care aparţin cultelor religioase din România, pot fi sprijinite financiar cu bani din bugetul judeţului pentru anumite lucrări. Este vorba despre lucrări de întreţinere şi funcţionare, iar sprijinul financiar este oferit doar la cerere cu condiţia ca solicitantul, unitatea de cult, să asigure o contribuţie de zece la sută din valoarea lucrării pentru care solicită finanţarea nerambursabilă. Bugetul alocat de CJ Sălaj în acest an pentru finanţarea unităţilor de cult este de un milion de lei. Printre activităţile eligibile, pentru care se poate obţine finanţare se află: introducere utilităţi, reabilitare utilităţi existente, reparaţii curente, lucrări de întreţinere şi reparaţii curente constând în zugrăveli, izolaţie termică, înlocuire tâmplărie, recondiţionare sau înlocuire pardoseală, achiziţionare echipamente electrice. CJ Sălaj mai finanţează şi construirea sau executarea de reparaţii capitale în lăcaşurile de cult. Finanţările se obţin în baza unei cereri şi a unor acte: cerere, declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului, avizul unităţii de cult ierarhic pentru acordarea sprijinului, certificat de atestare fiscală, declaraţie pe proprie răspundere a reprezentantului legal privind participarea cu o contribuţie financiară de minimum zece la sută din valoarea finanţării şi declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului că va folosi sprijinul financiar exclusiv pentru realizarea lucrărilor menţionate în devizul de lucrări.

Cele 238 de cereri de finanţare au fost depuse la CJ Sălaj în perioada 7-21 mai.

One Thought to “Consiliul Judeţean, asaltat de cereri de finanţare din partea cultelor”

  1. Adrian

    Terminati cu alocarea de bani popilor, oricum nu le puteti satura foamea.
    Sunt atatea de facut in acest judet de asistati sociali, iar EI sunt cei mai mari asistati social de intreaga comunitate.
    urmariti ce face ISIS in numele asa zisei religii

Leave a Comment