Consiliul Concurenţei, cu ochii pe licitaţiile de masă lemnoasă din Sălaj

 

Consiliul Concurenţei informează, printr-un comunicat de presă, că în perioada 2011-2014, în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în judeţul Sălaj, licitaţiile de masă lemnoasă din pădurile aflate în subordinea Direcţiilor Silvice s-au realizat doar cu un singur participant.

Raportul preliminar pe piaţa lemnului arată că Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva desfăşoară atât activităţi de administrator, cât şi de agent economic, ceea ce îi oferă avantaje de natură concurenţială în raport cu ceilalţi concurenţi. Astfel, conform legislaţiei în domeniu, RNP – Romsilva, regie autonomă care funcţionează sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, administrează fondul forestier proprietate publică a statului. Analiza informaţiilor furnizate de 40 de Direcţii Silvice judeţene a arătat că licitaţiile cu un singur participant deţin o pondere foarte mare din totalul licitaţiilor organizate în perioada 2011-2014. De exemplu, un număr mare de licitaţii cu un singur participant, peste 60 la sută din total, s-a înregistrat şi în cazul Direcţiilor Silvice din judeţele Călăraşi, Sălaj, Tulcea, Maramureş, Satu Mare, Olt şi Ialomiţa.

Potrivit raportului întocmit de Consiliul Concurenţei, legislaţia în vigoare, respectiv Regulamentul din 11 noiembrie 2010 privind vânzarea masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului, prevede că RNP-Romsilva poate achiziţiona lemn fasonat şi lemn prelucrat (cherestea, prefabricate etc) din fondul forestier pe care îl administrează, fără licitaţie sau concurs de oferte. Abia după ce îşi retine necesarul de consum, Romsilva valorifică prin licitaţie masa lemnoasă rămasă. Sursa citată atrage atenţia că, în aceste condiţii, Romsilva trebuie să separe cele două activităţi de administrator şi operator pe piaţă. În plus, în cazul în care comercializează masă lemnoasă este necesară o procedură competitivă de piaţă: licitaţie sau concurs de oferte.

După cum a explicat Dănuţ Fogoş, directorul Direcţiei Silvice Sălaj, legea actuală permite valorificarea masei lemnoase în astfel de condiţii – cu un singur participant. Potrivit acestuia, Direcţiile Silvice organizează licitaţii, iar dacă  prezenţa este foarte redusă, cu un singur licitator, urmează negocierea. Preţul de achiziţie al masei lemnoase, în cazul negocierii, nu poate fi mai mic decât preţul de la care porneşte licitaţia. În prezent Direcţia Silvică Sălaj deţine 30.587 de hectare de pădure.

Leave a Comment