Compania de Apă, aproape la jumătatea drumului pentru semnarea contractelor

Compania de Apă, aproape la jumătatea drumului pentru semnarea contractelor

După ce conducerea Companiei de Apă a revenit asupra termenului de încheiere a noilor contracte pentru serviciile furnizate, la Zalău au mai intrat în legalitate încă 24 de scări de bloc. Până la această dată, la nivelul municipiului s-au semnat contractele pentru serviciile de apă şi canal doar pentru 40 la sută din scările de bloc din oraş.

Reprezentanţii Companiei de Apă Someş Cluj au decis, la finele lunii ianuarie, să prelungească termenul de încheiere a noilor contracte pentru furnizarea serviciilor de apă şi canal, până pe 31 martie a.c., în baza numărului mare de solicitări, primite în acest sens, de la asociaţiile de locatari. Potrivit informaţiilor furnizate de Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Sălaj a Companiei de Apă Someş Cluj, în ultimele două săptămâni s-au semnat 24 de contracte pentru scări de bloc din toate cartierele oraşului. Astfel, la ora de actuală, sunt înregistrate 420 de contracte, ceea ce reprezintă 40 de sută din totalul scărilor de bloc din Zalău. În schimb, acţiunea de semnare a contractelor s-a încheiat la Cehu Silvaniei şi Şimleu Silvaniei, unde sunt 58, şi respectiv, 132 de scări de bloc. Pentru oraşul Jibou s-au încheiat 30 de contracte, din 90, câte scări de bloc sunt în oraşul de pe Someş.

Ritmul mai lent al încheierii contractelor a fost justificat de Marcel Zaharia prin aceea că locatarii aşteaptă să vadă ce se întâmplă, mai precis, aşteaptă să li se taie apa. Le recomand să nu mizeze pe faptul că vreo autoritate ne va amenda sau ne va opri demersul în cazul în care vom trece la suspendarea serviciului (nici la prima acţiune nu am fost sancţionaţi). Şi în plus, cele două sentinţe judecătoreşti favorabile Companiei de Apă Someş, din cele două procese intentate din octombrie 2010 până în prezent de persoane care au contestat noul mod de contractare, arată justeţea demersului nostru.

Branşările individuale, o alternativă

Compania de Apă a înregistat zilele acestea patru solicitări de branşare individuală, din partea unor reprezentanţi de scări de bloc. Tot mai multă lume este interesată de această posibilitate de contractare. Locatarii trebuie să ştie că au nevoie de acordul tuturor vecinilor, care şi ei la rândul lor trebuie să se branşeze individualizat, pentru că e nevoie de modificarea instalaţiei. Înainte de toate, totuşi pentru respectivele scări de bloc este necesar să existe un contract pe scară, şi numai ulterior se face cel individual, deoarece realizarea acestui tip de lucrare cere timp. În momentul de faţă, se elaborează un caiet de sarcini referitor la consumul individualizat şi la procedura de lucru şi de contractare. Cei care doresc să beneficieze de acest tip de contract mai au nevoie de un proiect avizat de Compania de Apă, precum şi de fonduri între 16 şi 20 de milioane de lei vechi, pentru cheltuielile pe care le implică lucrarea efectiv.

260 de familii cu datorii pentru apă de peste 1.000 de lei

Cu toate că anul trecut, la nivelul Sucursalei din Sălaj a Companiei de Apă s-a încasat peste 90 la sută din valoarea facturilor emise, societatea mai are de recuperat sume consistente de la clienţii săi. Restanţele mai vechi de un an, adunate de zălăuani se cifreză la peste trei miliarde de lei. 260 de zălăuani au datorii pentru facturile de apă şi canalizare mai mari de 1.000 de lei. Marcel Zaharia a explicat că dacă există restanţieri la semnarea contractelor, societatea se ocupă de recuperarea restanţelor, iar şeful de scară porneşte fără datorii. Pentru cei care au avut datorii s-a făcut eşalonarea acestor sume, în rate pe trei luni, ei având însă şi obligaţia de a plăti factura curentă. Mulţi locatari din scările de bloc unde s-au semnat contracte au ajuns la zi cu datoriile, şi nu mai au restanţe.

Leave a Comment