Cladirea Transilvania, invaluita in odiseea reabilitarilor

Cladirea Transilvania, invaluita in odiseea reabilitarilor

Pentru zalauani a devenit o trista obisnuinta faptul ca unul din cele mai frumoase edificii centrale ale urbei sta tot cu schelele ridicate. De ani buni, Cladirea Transilvania, inclusa in lista de patrimoniu, zace nefinalizata. Se lucreaza o vreme, apoi se asterne linistea.

Cu multi ani in urma s-a lucrat la primul corp de cladire, cel care acum gazduieste Directia de Asistenta Sociala si Comunitara a Primariei Municipiului Zalau. Apoi, edilii au reusit sa dea startul restaurarilor si a portiunii centrale a imobilului. A treia aripa a constructiei, desi a fost eliberata de luni de zile de fostii chiriasi si dezafectata, a ramas incremenita. Sta inchisa, cu lantul si lacatul pe poarta, cu vechile geamuri prafuite, cu tencuiala de sub stresini cazuta.

Primul pas a durat doi ani si jumatate

Startul lucrarilor de restaurare si reabilitare s-a dat, cu surle si trambite, in urma cu opt ani, mai precis, in iulie 2003. Prima etapa a executiilor, denumita Consolidare cladirea Trasilvania corp A, a inclus latura situata intre Agentia Loto si gang. Constructorii firmei SC Consinit Zalau au lucrat doi ani si jumatate aici pentru consolidarea fundatiilor si peretilor, refacerea acoperisului, refacerea instalatiilor electrice, sanitare, termice, executarea de zugraveli, vopsitorii, montarea parchetului, usilor si ferestrelor. Valoarea lucrarilor a fost de 1,090 milioane de lei, din care: 290.000 de lei – fonduri de la Compania Nationala de Investitii, 800.653,78 de lei – fonduri din bugetul local.

Banii, eterna piedica

La aceasta data, se lucreaza de zor la finalizarea corpului B al cladirii. Din cele aflate de la Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, a doua etapa de lucrari a cuprins latura unde a functionat Biblioteca Judeteana Ionita Scipione Badescu, la parter, si fostul cinematograf Libertatea, la etaj. Lucrarile au demarat in cursul lunii iulie 2008 si se estimeaza ca vor fi finalizate in august 2011, executant fiind S.C. Constructii Montaj S.A. Criseni.

Prin proiect s-a prevazut: consolidarea fundatiilor, a peretilor si planseelor, refacerea acoperisului, amenajarea subsolului, demolari si recompartimentari, executarea canalizarii pluviale exterioare, a instalatiilor electrice (tuburi, conductoare, iluminat scena), finisaje interioare (tencuieli), inlocuirea tamplariei interioare si exterioare, amenajare de spatiu, inclusiv scena, pentru redarea destinatiei initiale a cladirii de sala de teatru. Valoarea contractata a lucrarilor este de 3,053 milioane de lei, din care: 600.505,20 lei – fonduri de la Compania Nationala de Investitii si 2,453 milioane de lei

Leave a Comment