Centrul de Cercetari, comasat cu Spitalul Orasenesc Simleu

Centrul de Cercetari, comasat cu Spitalul Orasenesc Simleu

Ministerul Sanatatii a inceput procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, unul dintre obiectivele majore propuse pentru anul in curs. In Salaj, au inceput deja demersurile in vederea comasarii Centrului de Cercetari si Asistenta Medicala cu Spitalul Orasenesc, astfel incat, incepand din acest an, sub Magura sa existe o singura unitate medicala. Motivul acestei decizii luate de autoritati tine de imposibilitatea financiara de a sustine la un stadiu decent ambele spitale.

Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, 182 de unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, un numar de 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta. Reorganizarea acestor unitati face parte din strategia autoritatilor centrale de eficientizare a sistemului spitalicesc si de realizare a unui sistem in care unitatile sa corespunda cerintelor de asistenta medicala actuale.

Prin reorganizarile propuse, se poate realiza utilizarea optima a fondurilor din bugetul de stat sau pot fi atrase fonduri din alte surse, in functie de prioritatile politicii de sanatate si a nevoilor obiective, evidentiate prin cererea de servicii medicale. „Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de functionalitatea sistemului si de tratamentul corespunzator aplicat paci-entului, si mai putin de problemele financiare, cu toate ca si acestea sunt importante. Inca de la inceput doresc sa subliniez ca, in urma comasarilor si a reprofilarilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. In cazul comasarilor, unitatile sanitare devin sectii exterioare ale unitatilor nou infiintate, ca urmare nu va exista motivatie pentru disponibilizare de personal. In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul. Avem in acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu”, a declarat Cseke Attila.

Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unitati sanitare este rezultatul unei evaluari pe care Ministerul Sanatatii a realizat-o in colaborare cu directiile de sanatate publica si autoritatile locale timp de mai multe luni de zile.

Primaria

zice „DA”

Pentru comasarea celor doua unitati medicale de sub Magura, au fost intocmite si supuse dezbaterii publice, inca de luna trecuta, patru Hotarari de Guvern, iar decizia autoritatilor centrale s-a mulat peste cea a edililor de sub Magura, care inca de cand li „s-au pus in brate” cele doua unitati medicale, in vara anului trecut, au declarat ca este imposibil sa le sustina financiar pe amandoua din umilul buget al Simleului. Ca urmare, la finele anului 2010, a fost intocmit un plan de actiune ce viza comasarea celor doua spitale, lucru care va fi definitivat in primavara acestui an, dupa cum ne-a declarat primarul Septimiu Turcas. Potrivit sursei citate, chiar daca spitalele vor fi comasate, masura nu va presupune disponibilizari de personal medical. „Ramane sa vedem care va fi situatia exacta a personalului TESA. Daca vor avea in final prea multi fata de cat prevede organigrama, s-ar putea sa fim nevoiti sa renuntam la o parte din ei”, a declarat edilul.

Ministerul vrea camine de batrani

In ceea ce priveste reprofilarea unitatilor sanitare, Ministerul Sanatatii si cel al Muncii vor desfasura in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes national ”Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice”, de la bugetul de stat si autoritatile locale, 51 de unitati pentru tratarea pesoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca 53 de unitati finantate de ONG-uri. Conform datelor raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii, peste 2800 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani. “Prin acest program pe care-l initiem, este pentru prima data cand statul finanteaza fara implicarea autoritatilor locale sau a ONG-urilor o serie de unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care, pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei. Pana la data de 30 martie a.c., autoritatile locale au obligatia de a realiza demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani. Conform noului program vor putea fi infiintate un numar de pana la 71 de camine pentru persoane varstnice, prin reorganizarea de unitati sanitare cu paturi, in care vor primi asistenta intre 2.500 – 4.800 de persoane varstnice.

De asemenea, exista posi-bilitatea ca o parte dintre aceste unitati sa fie reorganizate si in centre de permanenta in care sa fie asigurata continuitatea asistentei primare.

In prezent, conform datelor Ministerului Municii exista doar 25 de camine de batrani cu 1570 de paturi finantate.

Leave a Comment