Ce riscă tinerii zălăuani care consumă ”etnobotanice”

Una din problemele actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea cererii de droguri în rândul populaţiei, îndeosebi în rândul elevilor. Potrivit ”Studiului naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri” component al Proiectului European de Cercetare în Şcoli privind Alcoolul şi alte Droguri, consumul de droguri de-a lungul vieţii în rândul adolescenţilor de 16 ani din România este de 10 la sută, situându-se cu 8 procente sub media europeană înregistrată, de 18 la sută. Comparativ însă cu studiul anterior, la nivel naţional, se remarcă o dublare a prevalenţei consumului de droguri ilicite de-a lungul vieţii – 10 la sută în 2011, faţă de 5 la sută în 2007. Practic necunoscute în România în 2007, substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au avut un impact mare în rândul adolescenţilor din România. Astfel 5,3 la sută dintre respondenţi au declarat consum de SNPP până la vârsta actuală. Disponibilitatea mare a acestor tipuri de substanţe pe piaţă, atât prin intermediul magazinelor de profil, cât şi prin intermediul magazinelor online reprezintă unul dintre factorii care au favorizează dezvoltarea acestui tip de consum.
Proiectul „High – spune NU!” îşi propune: informarea unui număr de 250 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani din nouă unități de învăţământ din municipiului Zalău prin activităţi de informare – educare – comunicare privind riscurile şi consecințele consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive numite generic „etnobotanice”, de către reprezentantul Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog; realizarea de activităţi de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive numite generic „etnobotanice” de către elevii participanţi la activităţile de informare, în rândul colegilor din liceu, cu sprijinul consilierilor şcolari şi a profesorilor diriginţi; organizarea unui concurs între clasele participante şi premierea celor mai bune activităţi. Direcția Județeană de Tineret și Sport asigură finanțarea proiectului, derulat cu sprijinul Instituției Prefectului. Alți partneri sunt Centrul Județean de Resurse și Asitență Educațională Sălaj, Direcția de Sănătate Publică și Crucea Roşie, filiala Zalău.
De exemplu, în primele șase luni ale anului trecut, ca urmare a traficului de droguri pe teritoriul judeţului Sălaj, au fost identificate 150 de persoane care achiziţionau droguri, majoritatea fiind tineri cu vârsta cuprinsă între 17 şi 26 de ani.

2 Thoughts to “Ce riscă tinerii zălăuani care consumă ”etnobotanice””

  1. Anonim

    chiar ,ce risca?pt ca din articol nu am inteles.
    lamentabil

  2. Vasile dintre bile

    …chiar n-ai inteles ce risca?!…risca sa fie impozitati suplimentar de guvernul Poanta!…

Leave a Comment