Canicula a amanat debransarile la apa

Canicula a amanat debransarile la apa

Zalauanii pot rasufla usurati deoarece, o vreme, debransarile scarilor de bloc de la reteaua de alimentare cu apa au fost sistate. In spatele demersului sta nu cine-stie-ce modificare legislativa in domeniu, ci clementa reprezentantilor Companiei de Apa Somes Cluj Sucursala Salaj. Acestia au oprit pe perioada caniculei actiunile de sistare a apei la blocurile care inca nu au intrat in legalitate.

In cursul saptamanii trecute angajatii companiei au mai oprit apa la doua scari de bloc: B3 din str. Simion Barnutiu si N10 de pe str. Crisan. Din cele aflate de la Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Salaj a CAS, furnizarea apei in cele doua imobile a fost sistata, pentru cateva ore, deoarece reprezentantii locatarilor au solicitat rezilierea contractului. Noi i-am invitat la sediu pentru a-i lamuri ca rezilierea contractului duce la sistarea furnizarii serviciului. Pana la urma au fost schimbati titularii de contract si s-a reluat alimentarea cu apa a celor doua imobile, a precizat sursa citata.

Zalauanii sunt codasi la semnarea contractelor

La aceasta data sunt inca 230 de scari de bloc in municipiu pentru care nu s-a semnat noul contract intre reprezentantii asociatiilor de locatari si ai companiei, in timp ce pentru 830 de scari de bloc situatia a fost rezolvata. Cu toate ca s-au afisat somatii in vederea debransarii la toate scarile de bloc, reprezentantii CAS Sucursala Salaj au decis sa amane termenul de punere in aplicare a prevederilor legale, respectiv de sistare a apei, atata vreme cat nu exista un contract in acest sens. Cand temperaturile nu vor mai fi atat de ridicate, salariatii CAS vor relua debransarile. Nu vrem sa le facem probleme zalauanilor. Ne-am gandit si la faptul ca sunt multe blocuri in care locuiesc varstnici si familii cu copii mici, care nu trebuie sa sufere acum, cand este canicula, din cauza unora care se opun la orice, a explicat Marcel Zaharia.

In timp ce zalauanii sunt codasi la semnarea noilor contracte pentru apa, locuitorii orasului Jibou au acceptat aproape in totalitate sa se conformeze prevederilor legale (la aceasta data mai sunt trei scari de bloc fara contracte din totalul de 90 cate sunt in oras), iar simleuanii si cehanii au semnat in proportie de 100 la suta inca de anul trecut contractele cu reprezentantii companiei.

Zalauanii au datorii la CAS de peste un milion de lei

CAS Sucursala Salaj a preluat sistemele de alimentare cu apa din 38 de localitati salajene, dar in niciuna dintre acestea nu sunt probleme, deoarece contractele s-au incheiat la nivel de bransamente. Preluarile retelelor de apa din judet au demarat in anul 2006 si includ localitatile: Ileanda, Bizusa, Rastoci, Letca, Lemniu, Lozna, Valea Lesului, Somes-Odorhei, Jibou, Rona, Cuceu, Var, Husia, Romanasi, Poarta Salajului, Criseni, Bocsa, Borla, Salajeni, Hereclean, Panic, Valcau de Jos, Valcau de Sus, Boghis, Bozies, Nusfalau, Ip, Zauan, Crasna, iar in perioada urmatoare vor fi preluate sistemele de alimentare cu apa si canalizare din Sarmasag, Camar si Carastelec. In niciuna din aceste asezari nu sunt probleme cu incasarea facturilor si nici nu sunt datorii. Incasatorii companiei, in baza unui program prestabilit, preiau banii de la populatie, fie mergand din casa in casa, fie la primarie. Zalauanii nu sunt la zi nici cu platile aferente serviciilor de apa si canal; de la ei reprezentantii companiei mai au de recuperat un milion de lei, suma care corespunde unor facturi datate cu cel putin trei luni in urma.

Investitiile, sub semnul intrebarii

Sunt si localitati care nu au aderat la serviciile Companiei de Apa, cum ar fi Coseiu, Agrij, Hida, unde administratiile locale au decis ca pot sa gestioneze singure si fara probleme sistemele de apa si canal. Avantajele unei astfel de situatii se rezuma doar la aspectul strict financiar, nu si la cel legat de siguranta in exploatare si perspectivele investitionale. In aceasta perioada se analizeaza Master Planul pentru Regiunea judetelor Salaj si Cluj din 2013, conform Acordului de Mediu incheiat de Romania cu Comisia Europeana. Toate localitatile in care CAS opereaza vor fi cuprinse in programul de investitii din anii urmatori pentru care se vor aloca sume consistente. Ceilalti vor fi nevoiti sa identifice alte surse de finantare pentru a-si continua investitiile. Una dintre cele mai importante lucrari de care vor beneficia comunitatile salajene este aductiunea de apa din judetul Cluj, din sursa Gilau. Comunele care au considerat ca nu au nevoie de serviciile noastre, vor plati bransarea la conducta magistrala si realizarea rezervorului de apa din care vor fi alimentate asezarile lor, a mai aratat directorul Sucursalei Salaj a CAS.

Leave a Comment