Camerele video ale Primăriei vor fi cu „lentila” pe gunoiul zălăuanilor, în punctele de colectare din cartiere

Cincisprezece camere video de supraveghere cu tehnologie de înaltă rezoluție vor fi amplasate pe raza municipiului Zalău, în punctele gospodărești (punctele de colectare a gunoiului), o investiție ce face parte dintr-un proiect fără precedent, ce are ca scop principal stoparea fenomenelor antisociale ce aduc atingere salubrității și aspectului municipiului, un proiect gândit, finanțat și implementat de Primăria Zalău. Demersurile cotidianului nostru, nenumăratele sesizări ale cetățenilor publicate la rubrica “Opinia cititorului” și situația îngrijorătoare pe segmentul curățeniei în municipiu au dat, în sfârșit, roade. O investiție așteptată de mult timp este pe cale să fie implementată în municipiu, după ce tentativele mai vechi sau chiar investițiile în cele câteva camere video s-au dovedit insuficiente sau ineficiente.

Amplasarea unui număr suplimentar de camere video în Zalău este extrem de necesară bunei funcționări a municipiului, mai ales în ceea ce privește depistarea celor care își bat joc de curățenia orașului sau cea din jurul blocurilor, distrug mobilierul urban, spațiile verzi sau vandalizează stațiile de autobuz. Planul municipalității cuprinde, într-o primă fază, supravegherea video a punctelor gospodărești, urmând ca în lunile următoare numărul camerelor video din municipiu – în centru și cartiere – să fie suplimentat. 

Reprezentanții Primăriei municipiului Zalău ne-au spus că această investiție va fi dată în folosință începând din luna iulie. “Contractul privind sistemul de supraveghere video din cele 15 puncte gospodărești din municipiul Zalău este în derulare. Acesta are termen de finalizare data de 6 iulie 2018”, se arată n răspunsul adresat de Primăria Zalău redacției noastre. reprezentanții municipalității spun că sistemele de supraveghere video existente în municipiu ar fi eficiente, însă nu neagă necesitatea suplimentării și îmbunătățirii lor, rezultatele fiind departe de a se dovedi mulțumitoare.

Dacă ar da, atunci nu am mai vedea seară de seară, în parcurile din oraș, locurile de joacă ori prin stațiile de autobuz, tineri care mănâncă semințe și lasă în urma lor covoare de coji, aruncă cu pungile de chipsuri pe jos, cutii de bere și sticle de suc.

Nu i-am mai vedea nici pe romii care își bat joc de mobilierul din stațiile de autobuz, scuipă pe geamuri, pe cei care fură cu nerușinare florile abia plantate în centrul municipiului ori pe cei care scot din tomberoane gunoiul și îl împrăștie pe jos sau, mai nou, scot hainele din containerele Crucii Roșii și le întind pe toată strada.

 În câteva zile, 15 camere suplimentare îi vor înregistra pe zălăuanii certați cu civilizația

Camerele video de înaltă rezoluție vor fi amplasate așadar în Zalău, la punctele de colectare a gunoiului de pe str. Gheorghe Doja – zona bloc D48, str. Pietriş – zona bloc GD11, str. Dumbrava – zona bloc P24, str. Simion Bărnuţiu – zona bloc SB86, str. Avram Iancu – zona bloc N6-N7, str. Sfânta Vineri – zona bloc C16, str. Păcii – zona bloc L1, str. Porolissum – zona benzinăriei Petrom, str. Lt.Col. Teofil Moldoveanu -zona bloc S23, str. Aleea Ritmului – zona B30, str. Simion Bărnuţiu – zona bloc A29, str. Simion Bărnuţiu – vizavi de Unitatea Militară, str. Alimpiu Barbulovici – zona bloc B1, str. Crişan – zona bloc I58 şi str. lt. col. Pretorian – zona pasarelei.

Dacă aceste fenomene s-ar diminua măcar, fiind prematur, în condițiile actuale, să „visăm” la dispariția lui, atunci  – da – am putea spune că ceea ce avem în acest moment pe segmentul supravegherii video și folosirii imaginilor colectate ar fi suficient și mai ales eficient. Dar nu putem spune, deocamdată cel puțin, acest lucru. Amenzile sunt puține și, deși în urmă cu puțin timp a fost votat în Consiliu local municipal creșterea cuantumului acestora, rezultatele sunt cu greu vizibile.

O singură amendă mai consistentă a fost aplicată zilele trecute, în baza unor imagini video de pe camerele de supraveghere. O situație care, în prezența unor camere video funcționale nu s-ar mai repeat, a avut loc zilele trecute într-un cartier zălăuan, atunci când un grup de scormonitori a dat foc containerelor de gunoi. “Poliția Locală, în data de 30 mai 2018, a încheiat proces-verbal de sancționare cu amendă în cuantum de 500 lei, conform HCL170/2007  unui cetățean care a depozitat pe platforma punctului gospodăresc de pe strada Porolissum deșeuri (moloz și resturi de materiale construcții). Acesta nu avea un contract de ridicare, transport și neutralizare a deșeurilor încheiat cu firma care a concesionat acest serviciu”, ne-au spus reprezentanții Primăriei Zalău.

Puncte gospodărești întreținute de Brantner, incendiate și vandalizate

Două puncte de colectare a deșeurilor din Zalău au fost distruse zilele trecute de oameni al căror comportament ne afectează pe toți. Astfel, în noaptea de vineri spre sâmbătă a săptămânii trecute, punctul de colectare a deșeurilor situat pe strada Viitorului, lângă blocurile ANL, a fost incendiat. Au ars în întregime construcția și acoperișul, dar și toate containerele aflate în incintă, pagubele fiind foarte mari.

Nimeni nu știe, în acest moment, cine sunt autorii și împrejurările în care această faptă a avut loc, cert este că pagubele vor fi suportate de societatea Brantner. Un alt container a fost incendiat, de această dată din neglijența unui trecător care a aruncat o țigară aprinsă într-un container tip clopot, situat în cartierul Porolissum, în apropiere de Peco. Containerul a fost distrus, de asemenea, în întregime. Reprezentanții companiei Brantner ne-au spus că un sistem de camere video eficient, care să dea și rezultate și să pună la dispoziția autorităților imagini filmate cu persoanele care comit astfel de fapte, ar reprezenta un pas spre salvarea orașului nostru. Aceștia colaborează cu Primăria, curăță mereu locurile de colectare, încearcă să le întrețină însă, așa cum știm, la doar câteva zeci de minute după plecarea echipelor de lucrători gunoaiele zac din nou întinse la soare, spre disperarea locatarilor și a trecătorilor. Cazuri sunt însă cu zecile atât în Zalău cât și în celelalte localități sălăjene.

Mizeria continuă să facă parte din peisajul în care trăim și cu care ne așteptăm și turiștii, însă, poate că acest plan pe care Primăria îl pune la cale în aceste zile, urmând ca el să devină funcțional în mai puțin de o lună, va reuși să-i sperie pe cei care continuă să ne facă viața grea și orașele în care trăim, urâte și insalubre. Primăria Zalău are în plan ca în scurt timp, toate punctele de colectare a gunoiului să fie supravegheate video.

 

 

 

Leave a Comment