Bişniţarii care fac legea la tarabele din pieţe au zilele numărate

Început de sfârşit pentru samsarii de verdeţuri

Zilele în care legea pieţelor agroalimentare din ţară era sub controlul şi la cheremul bişniţarilor şi samsarilor s-au terminat. O lege menită să pună capăt aranjamentelor şi speculei care tronau până acum pe tarabe, va aduce, sperăm, ordinea care se impunea ca o necesitate absolut vitală în pieţele din întreaga ţară.

Legea care va pune capăt carierei celor puşi pe căpătuială pe munca altora şi pe banii clienţilor, va intra în vigoare începând cu 1 mai. Astfel, de mâine, toţi producătorii agricoli care vor dori să-şi vândă legumele, fructele, carnea, produse în gospodării sau alte roade ale muncii lor, vor trebui să deţină atestatul de producător, care înlocuieşte practic certificatul de producător şi în care se vor regăsi inclusiv informaţii despre suprafaţa de teren muncită, date privind recolta sau numărul animalelor crescute în vederea comercializării. „Eticheta de produs” devine şi ea obligatorie, prin aceasta cumpărătorul va fi informat cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare. Eticheta trebuie scrisă citeţ şi aşezată la vedere. În acest fel cumpărătorul va şti exact de unde provine marfa, ca zonă, cine este cultivatorul sau fermierul. Cei care nu vor afişa etichetele vor fi amendaţi cu până la 300 de lei. Unui vânzător de roşii de exemplu, îi trebuie, conform noii legii, actul de identitate, atestatul de producător şi un carnet de comercializare în care se regăseşte evidenţa cantităţii totale vândute în fiecare zi.

Amenzi mari pentru nerespectarea legii

Cei care nu folosesc carnetul sau nu îl completează de fiecare dată, vor risca amenzi de până la 1.000 de lei. Aşadar, producătorii agricoli, atât cei care activează în domeniul culturilor vegetale, cât şi cei din domeniul zootehnic sau al apiculturii, vor solicita primăriilor la care sunt arondaţi eliberarea atestatului şi carnetului de comercializare a produselor agricole.

Atestatul de producător agricol va cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, pe specii, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autorităţile administraţiei publice locale pe a cărei rază se află ferma sau gospodăria solicitantului. Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează la fiecare şase luni, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului comunei, oraşului sau municipiului emitent. Aceste documente vor putea dovedi, începând cu luna viitoare adevărata producţie a celui care vinde, putându-se corela astfel, capacitatea lui de producţie cu ceea ce vinde efectiv. Nu va mai fi posibil ca un fermier să vândă tone de roşii sau castraveţi, de vreme ce el deţine în proprietate 5 ari de teren. Este clar că legumele pe care le vinde şi despre care se jură că provin din gospodăria proprie, au fost produse în alte ferme şi vândute sub paravanul certificatului de producător. Acelaşi lucru este valabil şi pentru animalele crescute pentru carne şi produse lactate, sau pentru ouă.

Acte eliberate fictiv – drum deschis către puşcărie

Ar trebui să fie cu neputinţă ca un pieţar din Şimleu, de exemplu, să poată intra în posesia unui atestat de producător eliberat de primăria unei comune, fără ca acesta să facă dovada că deţine în mod real o exploataţie în comuna respectivă. Toate aceste modificări legislative atrag, prin neîndeplinire sau îndeplinire defectuasă sau neconformă cu realitatea, răspunderea penală a celor care întocmesc şi eliberează aceste acte, precum şi a celor care le folosesc fără drept. Avizul pentru aceste atestate noi, trebuie dat de un specialist agricol, fie că este reprezentant al asociaţiei agreată de primăria respectivă, fie că este vorba de un specialist de la Direcţia Agricolă sau de la Camera Agricolă. Acesta va răspunde pentru avizul pe care îl dă, va trebui să efectueze verificările în mod real şi nu doar pe hârtie astfel încât primarul să fie sigur că semnează şi emite acest atestat pentru un producător agricol real şi nu pentru un „samsar de piaţă”, care nu a săpat un metru de teren în viaţa lui. Primăriile trebuie să se implice în mod concret, organele abilitate trebuie să iasă în teren şi să controleze dacă legea se aplică în spiritul şi litera ei. Dacă toată lumea va ţine cont de toate aceste lucruri, atât ţăranii autentici, adevăraţii lucrători ai pământului, clienţii dar şi statul, vor avea doar de câştigat. Iar cei care trebuiau luaţi de mult pe sus şi scoşi în şuturi dintre tarabe, vor fi nevoiţi de acum să pună osul la muncă, sau să se îndrepte către alte orizonturi dacă au de gând să trăiască în continuare pe spatele şi prin munca altora.

One Thought to “Bişniţarii care fac legea la tarabele din pieţe au zilele numărate”

  1. […] Legea care va pune capăt carierei celor puşi pe căpătuială pe munca altora şi pe banii clienţilor, va intra în vigoare începând cu 1 mai. Astfel, peste două zile, toţi producătorii agricoli care vor dori să-şi vândă legumele, fructele, carnea, produse în gospodării …read more […]

Leave a Comment