Bani europeni pentru somerii salajeni

Bani europeni pentru somerii salajeni

Timp de doi ani, la nivelul judetului Salaj va fi implementat un program pilot destinat somerilor aflati in cautarea unui loc de munca. Fondurile, in valoare de 1,785 milioane de lei, asigurate de Uniunea Europeana, vor fi utilizate pentru formare, consiliere si orientare profesionala.

Proiectul Salaj work ascces – program pilot de crestere a gradului de ocupare in judetul Salaj, lansat ieri, este primul program cu fonduri europene castigat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj. Potrivit informatiilor oferite de directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca, activitatile care se vor derula in Salaj vor fi cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni.

Valoarea proiectului este de 1,785 milioane de lei, din care 1,47 milioane de lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila acordata din partea Uniunii Europene, 145.395 lei contributie proprie si 143.000 lei valoare neeligibila. Partener al agentiei din Salaj in cadrul proiectului este firma SC Vecom SRL Zalau, care are experienta in proiectele cu fonduri europene si in organizarea cursurilor de formare.

Din fondurile Uniunii Europene, 200 de someri salajeni vor beneficia de un program complex de servicii de formare profesionala, de consiliere si asistenta directa pentru ocuparea fortei de munca, corelat cu potentialul real din regiunea de Nord – Vest. Totodata, in perioada 2011-2012 se va realiza un centru pilot de crestere a gradului de mobilitate ocupationala si geografica a somerilor si persoanelor inactive.

Asa cum a subliniat Romeo Sarca, pe aceasta cale AJOFM Salaj va oferi somerilor un pachet de servicii de informare, consiliere si formare profesionala si fiecare beneficiar va avea un plan de ocupare individuala prin care i se va trasa un parcurs personalizat pentru a putea ocupa un loc de munca vacant. In perioada martie-iunie 2011 va fi amenajat un spatiu cu destinatia de centru de consiliere si asistenta, dotat cu calculatoare conectate la reteaua de internet, unde persoanele aflate in cautarea unui job vor putea accesa site-uri cu locuri de munca vacante din judet si nu numai.

Somerii, stimulati sa participe la cursuri

Directorul AJOFM Salaj spera: ca la acest proiect sa participe 200 de someri care sa fie antrenati cel putin in doua activitati; sa se realizeze 200 de planuri de ocupare; sa se deruleze minim 6 programe de formare profesionala (cursurile vor fi organizate in functie de cererile beneficiarilor). La aceste activitati vor putea participa minim 14 persoane, fata de 28 cate sunt de obicei intr-o grupa de pregatire profesionala.

In cadrul proiectului, se vor organiza: 14 sesiuni de informare in grup, 250 de ore de informare individuala sau la cerere, 11 sesiuni de consiliere in grup. Nu in cele din urma, 80 la suta din absolventii cursurilor de formare vor beneficia de certificate recunoscute la nivel european, 100 de persoane vor participa la bursa locurilor de munca, se vor infiinta, de catre someri, cel putin trei firme. Se estimeaza ca minim 5 la suta din persoanele incluse in grupul tinta sa fie angajate la finalul derularii proiectului.

Directorul AJOFM a aratat ca intre beneficiarii proiectului sunt incluse persoanele inactive, somerii de lunga durata, femeile si tinerii. Pentru persoanele inactive de lunga durata s-a prevazut alocarea unui stimulent financiar, in valoare de 200 de lei, pentru participarea la cursurile de formare profesionala care sa le acopere cheltuielile de transport.

Leave a Comment