Bani de la UE pentru inundatiile de anul trecut

Bani de la UE pentru inundatiile de anul trecutRomania va primi de la Uniunea Europeana 11,8 milioane de euro pentru inundatiile din vara trecuta, cand, potrivit reprezentantilor UE, pagubele au depasit 470 milioane de euro. Sprijinul financiar este acordat prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), a declarat, saptamana trecuta, comisarul european pentru politica regionala, Pawel Samecki.

Suma de bani va contribui la costurile suportate de autoritatile publice pentru a raspunde situatiei de urgenta, in special pentru refacerea infrastructurii esentiale, Comisia Europeana urmand sa furnizeze si sprijin financiar pentru imbunatatirea infrastructurii in situatii de risc din cauza inundatiilor, in cele mai vulnerabile regiuni.

Vara anului 2008 a fost o grea incercare, din cauza caderilor masive de precipitatii, pentru sute de localitati din tara, unde au fost inregistrate inundatii si alunecari de teren grave. Mai exact, raportul Comisiei Europene arata ca pagubele directe au depasit 470 milioane de euro in cele 241 de localitati afectate, in conditiile in care au fost inundate aproape 2.000 km de drumuri, iar 2.000 de poduri si aproximativ 88 km de diguri si baraje au suferit avarii grave. De asemenea, inundatiile au acoperit peste 39.000 de hectare de teren agricol si 240 de hectare de paduri.

Nu este prima data cand Romania beneficiaza de sprijin din FSUE, UE acordandu-ne un sprijin asemanator dupa inundatiile din 2005. La vremea respectiva, judetele au fost maturate de doua ori de puhoaie, in primavara si in toamna, suma pe care au primit-o autoritatile romane de la UE fiind 71,2 milioane de euro.

Alte articole

Leave a Comment