Atenție la mesajele de pe Instagram!

Utilizatorii rețelei Instagram sunt vizați în ultimele zile de o campanie de tip phishing care se propagă prin intermediul mesajelor private, transmise de obicei de conturi compromise, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Scopul este extragerea datelor de autentificare ale contului de la potențialele victime.

De această dată, mesajele primite de utilizatori nu sunt în limba română, ci în engleză, însă nu este exclus ca pe viitor infractorii cibernetici să înceapă a transmite astfel de mesaje traduse în română, spun specialiștii.

Recomandările specialiștilor:

  • Dacă primiți un astfel de mesaj, nu faceți clic pe el! Acesta este un mesaj de phishing care încearcă vă fure contul de Instagram. Ulterior, după compromiterea contului, astfel de masaje-capcană vor fi transmise automat către urmăritorii dvs.
  • În cazul în care contul dvs. de Instagram a fost vizat și ați primit un astfel de mesaj de la un cont necunoscut, raportați imediat contul care a trimis mesajul pentru tentativă de înșelătorie (scam).
  • Dacă mesajul vine de la un cont cunoscut, luați legătura cu persoana respectivă, pe un canal de comunicare diferit de Instagram, pentru a-i oferi recomandările necesare pentru securizarea contului.

În cazul în care ați făcut click pe acel link, nu ați fost atenți la adresa site-ului pe care l-ați vizitat și ați furnizat datele de autentificare, Directoratul Național de Securitate Cibernetică vă recomandă să:

  • 1. Schimbați imediat parola contului de Instagram și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
  • 2. Verificați locațiile unde este autentificat contul din secțiunea Setări – Login Activity. Eliminați sesiunile din zone pe care nu le recunoașteți.
  • 3. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Instagram. Navigați la categoria Settings (Setări), apoi accesați secțiunea Security (Securitate). Aici, în partea de jos a meniului veți observa o nouă secțiune, ‘Apps and webistes’ (Aplicații și website-uri). Aici veți putea observa care sunt aplicațiile încă active care au acces la contul dvs. de Instagram. Eliminați aplicațiile pe care nu le recunoașteți sau pe cele pe care le considerați suspecte.

One Thought to “Atenție la mesajele de pe Instagram!”

  1. […] Utilizatorii rețelei Instagram sunt vizați în ultimele zile de o campanie de tip phishing care se propagă prin intermediul mesajelor private, transmise de obicei de conturi compromise, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Scopul este extragerea datelor de autentificare ale contului de la potențialele victime. De această dată, mesajele primite de utilizatori nu sunt în limba română, ci în engleză, însă nu este exclus ca pe viitor infractorii cibernetici să înceapă a transmite astfel de mesaje traduse în română, spun specialiștii. Recomandările specialiștilor: Dacă primiți un astfel de mesaj,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment