Atenţie, în Sălaj, se vând produse congelate „cu probleme”!

Unele produse alimentare comercializate sub formă congelată, care ajung pe masa consumatorilor sălăjeni, nu sunt transportate în condiţii adecvate, nu sunt păstrate la temperatura corespunzătoare şi, în plus, în unele cazuri, eticheta care atestă denumirea preparatelor este aplicată peste termenul de valabilitate. Aceste abateri au fost constatate de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, în urma unei acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare, comercializate sub formă congelată.

Controlul a avut loc în cursul lunii august, fiind desfăşurat în reţeaua de comercializare, la un număr de 14 operatori economici. Potrivit unor informaţii furnizate de Dorina Rednic, comisar şef adjunct la CJPC Sălaj, au fost constatate o serie de deficienţe. Astfel, în unele magazine, produsul „piept de curcan cu caşcaval” se comercializa cu ambalajul rupt, îngheţata preambalată, expusă la vânzare, era deformată din cauza nerespectării condiţiilor de păstrare pe durata transportului şi depozitării, iar în unele cazuri, acelaşi produs nu avea eticheta cu informaţiile privind conţinutul de alergeni. Conform legislaţiei în vigoare, această informaţie privind conţinutul de alergeni, substanţe de natură proteică care provoacă alergii, trebuie să existe în mod obligatoriu pe eticheta ambalajului.
Tot în cadrul acţiunii, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au constatat că la unele produse congelate rapid, de tipul „piept de curcan umplut cu caşcaval”, „file de peşte” şi „piure de castane”, nu erau menţionate informaţiile pentru consumator privind modul de păstrare şi temperatura de păstrare, iar în alte cazuri termenul de valabilitate al produselor era „acoperit” cu altă etichetă informativă.
Pentru abaterile constatate, reprezentanţii CJPC au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.000 de lei, iar produsele cu deficienţe, peste 93 de kilograme, au fost retrase temporar de la comercializare.

Atenţie la produsele congelate!

Consumatorii care intenţionează să achiziţioneze diverse produse alimentare, care se comercializează sub formă congelată, trebuie să ştie că în afară de termenul de valabilitate şi eticheta cu date despre compoziţie este obligatorie şi indicarea perioadei în care alimentele congelate rapid pot fi păstrate de cumpărător, temperatura de păstrare, respectiv tipul de echipament care este adecvat păstrării.

Alte articole

2 Thoughts to “Atenţie, în Sălaj, se vând produse congelate „cu probleme”!”

 1. Anonim

  doar 800 de lei amenzi?

  janino……………..
  ai umplut plasa bine di tat
  sau ai trimiso pe sorata dupa ea

 2. Anonim

  ANONIMULE scrie CORECT

Leave a Comment