Aproape 90 la suta din apelurile 112 sunt false

Aproape 90 la suta din apelurile 112 sunt false

Aproape 90 la suta din apelurile inregistrate, de la inceputul anului, la Centrul Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 Salaj sunt urgente false sau nonurgente, operatoarele sistemului fiind deseori obligate sa asculte glume ori injuraturi. Din statisticile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) reiese ca salajenii nu au inteles ca apelarea in joaca a numarului unic de urgenta poate pune in pericol viata unor oameni care au intr-adevar nevoie de ajutor: din cele peste 165.000 de apeluri receptionate, mai putin de 20.000 au necesitat intr-adevar interventia echipajelor de urgenta.

Statistica inregistrata la Centrul Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 Salaj, in primele sapte luni ale anului, arata ca salajenii nu au inteles ca apelarea in fals a numarului unic de urgenta 112 poate pune in pericol viata sau proprietatea unor oameni care au intr-adevar nevoie de ajutor: din cele 165.098 de apeluri receptionate 145.862 au reprezentat apeluri false ori nonurgente. Si mai putini inteleg ca suprasolicitarea liniilor telefonice cu apeluri false sau care nu sunt urgente are efecte negative asupra operativitatii in preluarea cazurilor reale de urgenta si asupra interventiei rapide a echipajelor Ambulantei, Politiei, Pompierilor sau ale Jandarmeriei.

Numai in luna iulie au fost efectuate 22.187 de apeluri, 3.049 dintre acestea fiind apeluri reale de urgenta.

Cele mai multe apeluri reale au reprezentat urgente medicale, apoi in ordine descrescatoare au fost solicitate Politia, Pompierii si Jandarmeria. Din pacate, majoritatea apelurilor sunt false sau de informare. Cetatenii apeleaza la 112 si atunci cand nu sunt intr-o situatie de urgenta. Sunt si cazuri in care apelantii fie tac pur si simplu, fie pun muzica sau adreseaza injurii operatoarelor, a precizat colonelul Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Un exemplu de folosire in mod repetat si abuziv a numarului de urgenta 112 in judetul Salaj, pentru a sublinia cele afirmate il constituie apelarea numarului unic de urgenta, in data de 1 iunie 2009, de 75 de ori de la acelasi numar de telefon. Din pacate, majoritatea apelurilor false sunt initiate de pe telefoane cu cartele preplatite, sub anonimat, de multe ori cei in cauza neputand fi depistati.

Apelarea falsa se pedepseste cu amenzi

Pentru a stopa fenomenul alarmarii in fals si glumele proaste, autoritatile au demarat o serie de campanii educative, in special in scoli. Rezultatele se lasa, deocamdata, asteptate, numarul mare de apeluri false demonstrand ca oamenii nu au inteles mare lucru despre modul de functionare a sistemului 112, utilitatea acestuia si nici nu sunt speriati de pedepsele pe care le risca. Apelarea falsa constituie contraventie si este sanctionata cu amenda intre 100 si 500 de lei, ne-a declarat Nadia Serban, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj. De asemenea, la aceasta suma se adauga si contravaloarea deplasarii mijloacelor de interventie rapida. Mai drastica este pedeapsa in cazul glumelor care anunta amplasarea unor bombe, acestea intrand sub incidenta legilor si masurilor antiterorism.

De retinut despre 112

Apelarea numarului unic 112 reprezinta o cale rapida de a comunica cu dispeceratele de urgenta – Politia, Pompierii, Ambulanta ori Jandarmii – in timpul unei situatii de urgenta. Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat din orice retea de telefonie fixa sau mobila. Daca sunati la 112 trebuie sa anuntati: ce urgenta aveti, unde este urgenta, unde va aflati, de la ce numar de telefon sunati si cum va numiti. Serviciul de Urgenta 112 are ca obiectiv salvarea vietii, proprietatii si a mediului, astfel ca cetatenii sunt rugati sa foloseasca acest numar unic de urgenta doar daca acestea sunt in pericol.

Leave a Comment