Amenajarea unei sufragerii spațioase: 5 sfaturi prețioase

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1631889992085-85e6adc159fe?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1548&q=80 

Camera de zi îți permite în mod deosebit să-ți folosești creativitatea pentru a obține o amenajare care să-ți bucure sufletul. Aici poți experimenta cu finisajele, texturile, piesele de mobilier sau decorațiunile astfel încât să creezi o încăpere modernă, complet funcțională, pe placul întregii familii. Iar dacă ai un living cu o suprafață generoasă, fără îndoială regulile de amenajare vor fi mult mai permisive. Cu toate acestea, trebuie să ai mare grijă în ceea ce privește vasta dimensiune a sufrageriei tale pentru armonizarea elementelor și obținerea unui decor bine definit. În acest sens, avem pentru tine câteva sfaturi prețioase:

Evită supraaglomerarea spațiului

Știm cu toții că ambientul unei locuințe depinde în mare măsură de povestea pe care o creează livingul. Această încăpere trebuie să fie locul cel mai animat din casă, unde îți petreci timpul alături de rude, prieteni sau colegi. Sufrageriile mari îți oferă multă flexibilitate, însă trebuie să acorzi atenție fiecărui detaliu pentru o amenajare deosebită. Nu trebuie să integrezi în decor toate piesele de mobilier la care ai visat și elementele ce ți-au atras atenția pentru că disponibilitatea dimensiunii va fi anulată. Există riscul ca livingul tău să pară mult mai mic decât este de fapt dacă supraaglomerezi spațiul.

Delimitează zonele funcționale

Atunci când ai la dispoziție o sufragerie generoasă este esențial să delimitezi zonele funcționale. Astfel, ia în considerare zona de relaxare, unde poți opta pentru alegerea unei canapele mari cu 4 sau 5 locuri, un fotoliu și un șemineu, zona de dining care să includă o masă mare și zona de divertisment, cu televizorul și diverse jocuri de societate. În funcție de nevoile tale, poți integra în decor și un birou, un bar, un colț pentru lectură ori o zonă de joacă dedicată copiilor. Poți folosi obiectele de mobilier ca elemente separatoare – o bibliotecă, masa, canapeaua – dar și alte piese, precum un covor, plante, decorațiuni mari ori panouri decorative.

Alege o combinație simplă de culori

În general, un living spațios nu te constrânge în alegerea culorilor. Totuși, ca să obții un decor luminos și aerisit este de preferat să mizezi pe nuanțele neutre ori cele inspirate din natură. Alb, bej, albastru deschis, gri, roz pal, maro sunt opțiuni excelente pentru o sufragerie spațioasă și modernă. Aceste culori vor crea o bază extraordinară pentru adăugarea unor accente puternice și echilibrarea cromatică pentru un ambient unitar, armonios. Nu uita că nuanțele deschise oferă un confort psihic din punct de vedere al dimensiunii

Poziționează strategic corpurile de iluminat

O cameră spațioasă este dificil de luminat doar cu un singur corp montat central, pe tavan. Ia în considerare amplasarea unor corpuri de iluminat în mai multe colțuri ale camerei. Pe lângă un candelabru deosebit adaugă în living și un lampadar, spoturi, veioze sau alte tipuri de lumini, preferabil calde, pentru a completa necesarul din cameră. De altfel, poți să folosești corpurile de iluminat și pentru delimitarea zonelor. De pildă, amplasează pendule deasupra mesei de dining, o lustră interesantă în locul unde este așezată canapeaua și o lampă de podea în apropierea biroului sau a zonei de lectură.

Optează pentru texturi speciale

Într-o sufragerie spațioasă este indicat să folosești elemente care să producă un efect vizual interesant. O canapea cu tapițerie de catifea, poate chiar într-o nuanță vibrantă ca fucsia ori verde smarald, pardoseală epoxidică, perne decorative din blană, o măsuță de cafea din sticlă sau cu suprafață lucioasă, astfel de texturi deosebite susțin o amenajare cu totul specială. Bineînțeles, trebuie să existe o unitate între toate piesele folosite și un echilibru adecvat stilului de decor, însă combinațiile de texturi sunt ideale într-un living generos.

 

Sufrageria ta va fi demnă de toată admirația dacă eviți supraîncărcarea spațiului cu mobilier, decorațiuni sau culori. Păstrează un ambient aerisit, în care oricine să se poată simți bine și evaluează corect încăperea pentru a nu ajunge ineficientă și înghesuită din cauza decorului.