Administratiile locale, chemate sa aiba grija de ariile protejate

Administratiile locale, chemate sa aiba grija de ariile protejateToate ariile naturale protejate din judetul Salaj pot fi incredintate in custodie, cu exceptia rezervatiei naturale Padurea Lapis, ce este in prezent in custodia Directiei Silvice din judet. In judet exista 14 arii naturale protejate, 13 dintre ele putand fi incredintate in custodie, exceptie facand Padurea Lapis, ce a ramas in custodia Directiei Silvice Salaj, a precizat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Aurica Grec, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj.

Cei care vor sa ia in custodie o arie protejata trebuie sa faca dovada capacitatii tehnice, stiintifice si dar si financiare necesare bunei desfasurari a activitatii. Cererile de incredintare si dosarele de candidatura in vederea obtinerii custodiei se depun la Ministerul Mediului, sesiunile de atribuire organizandu-se in a doua saptamana a primei luni din fiecare trimestru.

Directorul APM Salaj crede ca cele mai indreptatite sa ceara si sa primeasca aceasta custodie sunt administratiile publice locale pe raza carora exista ariile respective.

Este foarte important sa existe un administrator al ariei, pentru a asigura conservarea acestor situri. Cele mai indreptatite sa aiba custodia sunt administratiile publice locale din zonele unde exista aceste arii, a subliniat Aurica Grec.

In Salaj exista 10 arii naturale protejate de interes national (Gradina Zmeilor, Pietrele Mosu si Baba, Calcarele de la Rona, Balta Cehei, Rezervatia peisagistica Stanii Clitului, Gresiile de pe Stanca Dracului, Mlastina de la Iaz, Padurea La castani, Stejarisul Panic si Stejarisul de balta Panic), trei arii naturale protejate incluse in Reteaua Ecologica Europeana NATURA 2000 ca Situri de Importanta Comunitara (Rezervatia Racas-Hida, Pestera Maguris, Rezervatia Tusa-Barcau) si Padurea Lapis.

Leave a Comment