“Let s Do It, Romania!” isi cauta echipa in Salaj

“Let s Do It, Romania!” isi cauta echipa in Salaj

Cel mai mare proiect de implicare sociala din tara – „Let`s Do It, Romania! (LDIR) va fi organizat din nou si anul acesta si are nevoie de sustinatori si in Salaj. „Ziua de Curatenie Nationala este stabilita pentru 24 septembrie. Pentru Salaj, acum suntem in faza de formare a echipei coordonatoare, astfel ca ii asteptam pe toti cei vor o tara mai curata sa ni se alature. Informatii suplimentare, precum si pasii care trebuie urmati pentru implicarea in LDIR pot fi solicitate la adresa de email hr@letsdoitromania.ro”, a declarat Mihai Sepsi, coordonator al LDIR in Regiunea de Nord-Vest.

Potrivit sursei citate, Salajul are nevoie de o echipa LDIR cu atat mai mult cu cat in 18 iunie s-a dat startul cartarii necesare in proiect, etapa care va trebui finalizata pana in 4 septembrie (calendarul complet al actiunilor este disponibil pe site-ul proiectului, n.r.).

Ca noutate, proiectul din acest an prevede un nou sistem de cartare, care va fi bazat pe griduri, adica pe zone de cartare de aproximativ 3×3 kilometri fiecare. Voluntarii inscrisi in LDIR isi vor alege griduri proprii, pe care le vor carta, urmand ca datele obtinute din teren sa fie incarcate pe intranetul proiectului. Cartarea presupune determinarea mormanelor de deseuri din arealele naturale si stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului, informatiile fiind ulterior incarcate intr-un soft special. Noul sistem permite, totodata, calcularea procentajului cartat din fiecare judet, dar si alocarea resurselor in zonele cu probabilitatea cea mai mare de a exista gunoi. Obiectivul final al cartarii este Harta Deseurilor, instrumentul cheie pentru organizarea voluntarilor pentru ziua de curatenie. Harta Deseurilor va sta la baza Registrului National al Deseurilor, gandit ca un instrument de monitorizare a zonelor cu probleme din Romania, util pentru autoritati si organizatori.

In 2011, organizatorii isi propun sa depaseasca recordul de 200.000 de participanti stabilit anul trecut, pentru ziua in care Romania va deveni mai curata.

LDIR a fost derulat in Salaj si anul trecut, iar potrivit clasamentului realizat la nivel national, Salajul a ocupat locul trei in Regiunea de Nord-Vest, reusind sa intreaca judetele Satu Mare, Bihor si Bistrita Nasaud in ceea ce priveste numarul de voluntari care au luat parte la Ziua Nationala de Curatenie prin mobilizarea a aproximativ 4.300 de persoane in data de 25 septembrie. In urma centralizarii datelor, la nivel de judet a fost colectata o cantitate de 26,7 tone si 215 metri cubi deseuri, din care 80 la suta au fost PET-uri.

Proiectul „Let s di it!” a fost implementat cu succes in Estonia (2008), Letonia si Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) si Slovenia (aprilie 2010).

Alte articole

Leave a Comment