Porolissum Fest va testa gustul salajenilor pentru reconstituiri istorice

Porolissum Fest va testa gustul salajenilor pentru reconstituiri istorice

Reconstituirea primului razboi daco-roman in cadrul Porolissum Fest de duminica ar putea deschide apetitul salajenilor pentru evenimentele istorice. Implinirea a 1.910 ani de la desfasurarea luptei va fi marcata duminica, cu incepere de la ora 12.00 la Complexul Arheologic de la Porolissum. Potrivit informatiilor furnizate de Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, festivalul de la Porolissum este un instrument de promovare a Complexului Arheologic si a zonei.

Prin elementele de rigurozitate in organizarea si prezentarea firului bataliei dorim sa transmitem publicului larg date reale si sa corectam anumite informatii de mitizare de istoriei. Totodata, speram sa atragem spectatori nu doar din judet, ci si din intreaga regiune, carora vrem sa le formam gustul pentru astfel de evenimente intr-o maniera cat mai corecta si apropiata de realitatea istorica, a aratat directorul MJIA din Zalau.

45.000 de lei pentru promovare si echipamente

Fondurile puse la dispozitie de la bugetul judetului pentru desfasurarea acestui festival se cifreaza in jurul valorii de 45.000 de lei, suma necesara asigurarii echipamentelor purtate de trupele locale care iau parte la lupte si la defilare, precum si pentru realizarea materialelor promotionale. In plus, asa cum a adaugat Corina Bejinariu, la sustinerea financiara a evenimentului (a carui organizare ii revine MJIA, Consiliului Judetean Salaj si partenerilor din asociatia Amicii Muzeului), mai contribuie si SC Sandana din Zalau si Complexul Severus.

Dupa deschiderea oficiala a festivalului, care va avea loc la ora 12.00 in amfiteatrul de la castru, vor avea loc demonstratii ale trupelor de reconstituire istorica: Terra Dacica Aeterna din Cluj, Vulturii din Calata (judetul Cluj), Lupii Pustei (Oradea), precum si doua trupe pregatite de Asociatia Amicii Muzeului din Zalau, respectiv, Cohors III Campestris si Lupii Daciei. Totodata, doua cupluri de gladiatori vor face o demonstratie de lupta in amfiteatru.

Shopping, bucatarie romana, intreceri,

muzica si film

Ulterior, la Poarta Praetoria publicul va putea asista la parada trupelor de reconstituire istorica, dupa care spectatorii se vor putea delecta, din vesela specifica vremurilor evocate, cu mancare soldateasca romana sau cu vin preparat dupa metode antice. In jurul orei 15.00 se va da startul bataliei, care se doreste a fi o incercare cat mai fidela de reconstituire a primului razboi dintre daci si romani si in acelasi timp, atat prin comentarii cat si prin derularea scenelor, o veritabila lectie de istorie.

Salajenii vor putea face la castru si shopping, deoarece vor fi puse spre vanzare diferite obiecte care vor promova evenimentul si locatia (tricouri, camee, opaite); se vor putea distra pentru ca organizatorii le-au pregatit cateva surprize, respectiv, concursuri cu conotatii istorice (aruncatul securii, tras cu arcul, aruncatul lancii, competitii la care sunt poftiti si copiii si adultii). Nu in cele din urma, va avea loc un concert de muzica folk si o vizionare de film istoric. Organizatorii asigura gratuit transportul zalauanilor la castru, din fata CJ, la orele: 11.15, 13.15, 15.15, iar la intoarcere, de la castru spre Zalau, la ora 20.00.

Alte articole

Leave a Comment