Închisoare cu suspendare pentru inspectorul ANAF, Elena Plosca

Închisoare cu suspendare pentru inspectorul ANAF, Elena Plosca

În cursul lunii iunie 2011, în dosare de corupţie instrumentate de DNA, instanţele de judecată au pronunţat 12 hotărâri definitive de condamnare a unui număr de 23 de inculpaţi, printre care şi inspectorul ANAF Elena Plosca, angajată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj – Direcţia de Control Fiscal, prinsă în flagrant de procurori în august 2009 după ce primise mită. Astfel, Elena Plosca a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani, şi la restituirea sumei de 21.000 de lei luată ca mită.

De fapt, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis menţinerea hotărârii luate în cazul Plosca de Curtea de Apel Cluj, care a judecat apelul formuat de inspectorul ANAF faţă de sentinţa dată în luna octombrie a anului trecut de Tribunalul Sălaj, instanţă care a decis şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Cazul Plosca îşi are rădăcinile în octombrie 2007, când inspectorul ANAF, cu ocazia unui control fiscal efectuat la o societate comercială din judeţ, a pretins şi primit de la cei doi administratori ai acestei firme ce s-au transformat apoi în denunţători, 17.000 de lei pentru încheierea unui act de control favorabil. De asemenea, Plosca a mai pretins şi suma de 4.000 lei sub pretextul că îl remite unui contabil pentru a le întocmi mai multe devize de lucrări, care ar fi fost necesare la întocmirea actului de control, banii fiind însuşiţi de aceasta. În perioada 27 iulie – 14 august 2007, Elena Plosca a mai pretins de la cei doi denunţători o sumă de bani iniţial neprecizată, lăsându-i să creadă că va interveni pe lângă inspectori din cadrul DGFP Sălaj pentru ca aceştia din urmă să ignore amploarea eventualelor nereguli constatate la controlul pe care îl efectuau la societatea administrată de denunţători. La data de 14 august 2007, inculpata i-a comunicat unuia dintre denunţători suma pretinsă, şi anume 3.000 de euro, susţinând că o va remite unuia dintre inspectori.

La aceeaşi dată, inspectorul ANAF a fost prins în flagrant de procurori după ce a primit suma de 2.000 de euro de la unul din denunţători. O zi mai târziu, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatei pe termen de 24 de ore şi, la aceeaşi dată, Tribunalul Sălaj a dispus arestarea acesteia pe o perioadă de 29 de zile. De asemenea, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil aparţinand inculpatei până la concurenţa sumei de 21.000 de lei, pentru ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani primite de Plosca cu titlu de mită. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sălaj, faţă de decizia căruia (amintită anterior, n.r.) Plosca a formulat apel la Curtea de Apel Cluj.

Alte articole

Leave a Comment