Temperaturile crescute duc la toxiinfecţii alimentare

Temperaturile crescute duc la toxiinfecţii alimentare

Zilele calde de vară, cu temperaturi care trec adesea de 30 de grade, pot pune probleme pentru sănătate şi în cazul în care nu se respectă un set minim de reguli în ceea ce priveşte alimentaţia, mai ales că, între bolile specifice sezonului cald, toxiinfecţiile alimentare ocupă una din primele poziţii.

Una dintre principalele măsuri pentru evitarea acestor situaţii constă în spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de prepararea alimentelor, dar şi înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, arată specialiştii Ministerului Sănătăţii. De asemenea, deosebit de importantă este spălarea şi dezinfectarea suprafeţelor şi ustensilelor din bucătărie, ştiut fiind faptul că viruşii şi bacteriile sunt mult mai uşor de transmis în perioada caldă din an.

Alte măsuri privesc spălarea cu atenţie a recipientelor în care se prepară alimentele, spălarea sub jet de apă a fructelor şi a legumelor, precum şi folosirea apei potabile doar din surse sigure pentru prepararea alimentelor şi consumul uman. În cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabilă utilizate, se recomandă fierberea apei.

Medicii recomandă ca şi laptele să fie fiert dacă nu este pasteurizat, iar alimentele nu trebuie în niciun caz pregătite de persoane care prezintă leziuni sau infecţii la nivelul mâinilor sau de către persoane care prezintă tulburări digestive. Prepararea termică a bucatelor se va face la o temperatură corespunzătoare a produselor, iar alimentele trebuie protejate de contactul cu muşte şi rozătoare.

Recongelarea este contraindicată

Cum în zilele calde hrana se alterează mult mai uşor, odată preparate, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore. În ceea ce priveşte alimentele care urmează să fie consumate la intervale mai mari de două-trei ore de la preparare, ele trebuie păstrate la temperaturi sub 5 grade C ( prin refrigerare, n.r.), recongelarea alimentelor fiind contraindicată.

Medicii au sfaturi şi pentru alimentele uşor perisabile, care se recomadată a fi depozitate în spaţii frigorifice, evitându-se contactul dintre alimentele preparate şi cele nepreparate.

În magazine, la cumpărare, trebuie verificat neapărat termenul de garanţie al produsului, mai atrag atenţia specialiştii Ministerului Sănătăţii.

Atenţie sporită la hrana bebeluşilor

Atenţie sporită trebuie acordată şi alimentelor destinate sugarilor, care trebuie consumate imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. Tot pentru prevenirea riscului de a dezvolta boli diareice sau toxiinfecţii alimentare trebuie evitat consumul alimentelor comercializate în spaţii improprii şi/sau de către persoane neautorizate.

Cum niciun sezon cald nu poate trece fără îndrăgitul desert îngheţată, populaţia trebuie să acorde o mare grijă modului de procurare şi de consum al acestui produs, întrucât dacă el nu este bine păstrat la temperaturi mult scăzute de comercianţi, poate da tulburări digestive. Un alt sfat al medicilor priveşte ouăle, care trebuie şi ele achiziţionate doar de la comercianţii care le păstrează în spaţii reci şi nu le expun în soare. De asemenea, ouăle trebuie spălate cu apă şi săpun înainte de preparare.

De reţinut că principalele simptome în cazul toxiinfecţiilor alimentare sunt febra, durerile de cap, vărsăturile, scaunele diareice, dar şi durerile abdominale, iar în cazul apariţiei acestor semne este recomandată prezentarea de urgenţă la medic.

Leave a Comment