1 august – informarea despre mediere obligatorie

Sancţiunea – inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată

Medierea, ca modalitate alternativă de soluţionare a unui conflict, oferă celor care apelează la ea o serie de avantaje foarte importante. Pe lângă timp, confidenţialitate, flexibilitate, lipsa stresului cauzat de prezenţa în faţa unui judecător, posibilitatea restabilirii relaţiei cu cealaltă parte, maximă putere de control şi decizie în ceea ce priveşte soluţia finală, medierea ne scuteşte de o mare parte din cheltuielile pe care le presupune derularea unui proces în faţa instanţei de judecată.
Toţi cei care doresc să introducă o cerere de chemare în judecată al cărei obiect se încadrează în prevederile Legii nr. 192/2006, art. 601 (protecţia consumatorului, dreptul familiei, răspunderea profesionala, litigii de muncă, litigii civile, litigii privind posesia, raporturile de vecinătate etc.) sunt obligaţi, să se adreseze unui mediator şi să parcurgă şedinţa gratuită de informare cu privire la mediere şi avantajele medierii.
Începând cu data de 1 AUGUST 2013 sancţiunea pentru cei care nu participă la şedinţa de informare privind medierea şi avantajele ei o reprezintă INADMISI-BILITATEA cererii de chemare în judecată. Informarea se face de către un mediator, în mod gratuit, în prezenţa părţilor.

Medierea îţi reduce sau recuperează taxa de timbru

Este important de ştiut că în situaţia în care părţile unui litigiu aflat pe rolul instanţelor de judecată soluţionează acest litigiu pe calea medierii printr-un acord de mediere, legea le oferă acestora posibilitatea recuperării taxelor judiciare de timbru plătite pentru investirea instanţei cu judecarea cauzei, în totalitate sau în parte, în funcţie de obiectul litigiului.
Onorariul mediatorului este singura cheltuială pe care părţile o fac în mediere şi acesta se plăteşte în cote egale de către cei care apelează la mediator. În mediere nu se plătesc taxe de timbru, onorarii pentru expertize şi contra – expertize sau alte cheltuieli pe care le presupune procesul în faţa instanţei de judecată.
Cu titlu de exemplu, în cazul în care există pe rolul instanţei un dosar care are ca obiect partajul unor bunuri comune, soluţionarea acestuia prin mediere oferă părţilor posibilitatea de a recupera taxa judiciară de timbru plătită la momentul depunerii cererii de chemare în judecată sau la solicitarea instanţei şi este de notorietate că valoarea acestor taxe nu este deloc scăzută.
De asemenea în cazul în care persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute de OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar face dovada că, anterior începerii procesului, a parcurs procedura de mediere a litigiului sau solicită medierea după începerea procesului, dar înainte de prima zi de înfăţişare beneficiază pe lângă ajutorul public judiciar acordat de instanţă şi de restituirea sumei plătite mediatorului cu titlu de onorariu.

Nicolae Ştefan ŞTEF
Mediator
Vicepreşedinte Uniunea Centrelor
de Mediere din România
Vicepreşedinte Asociaţia
„Centrul de Mediere” Sălaj
Tel. 0722513063

Leave a Comment