Vigilența ne poate feri de noua oroare “alimentară” apărută pe piața internațională: orezul din plastic

Pe lângă usturoiul chinezesc, crescut și albit cu chimicale, evident – dăunător sănătății și care, din păcate, se vinde și în supermarketurile noastre, iată că avem un alt motiv să fim vigilenți în privința unor produse ce vin din această țară – un “orez” care nu are nicio legătură cu ceea ce știm și numim, de fapt, orez. China este cel mai mare producător de orez din lume, cu peste 250 de milioane de tone în fiecare an. Cu toate acestea, chiar dacă producția în China a înflorit, tot așa s-a întâmplat și cu îngrijorările privind calitatea unui anumit tip de orez, pentru că, multe rapoarte au arătat că acesta conține inexplicabil de mult plastic. Desigur, nu este vorba de orezul cultivat, adică cel tradițional, ci de un produs făcut în tot mai multe fabrici clandestine de pe teritoriul țării.

Studiile efectuate de mai multe țări în care acest produs a ajuns în cantități mari, au arătat în repetate rânduri că mai multe companii chineze cu domeniu de activitate în exclusivitate pe orez, creează în mod intenționat orez din plastic și amidon de cartofi, adăugând aromă de orez fiert. Acest tip de așa-zis orez chinezesc este format de fapt dintr-un mix de plastic și orez organic, special pentru a induce consumatorii în eroare. Deși în România nu au fost, deocamdată, raportate cazuri privind existența unui astfel de produs, este bine să rămânem vigilenți și, atunci când, acasă fiind sau poate prin alte țări, avem vreo suspiciune, putem face câteva teste care sunt la îndemâna oricui.

Testul apei

Se ia o lingură de orez chinezesc și se pune într-un pahar cu apă: cel organic va cădea la fundul paharului, în timp ce acela din plastic va pluti.

Testul focului

Se ia o mână de orez și se încearcă aprinderea lui cu bricheta sau chibrituri. Dacă orezul este plastificat acesta va elibera un miros specific de plastic ars, imediat după ardere.

Testul formei

Se fierbe orezul și se păstrează într-o sticlă pentru 2-3 zile. Dacă orezul fiert nu mucegăiește, atunci este vorba despre o componență în majoritate din plastic.

Testul fiertului

Orezul fals poate fi identificat în timpul fierberii. Dacă acesta este făcut din plastic, atunci în timpul fierberii se va forma deasupra apei o peliculă subțire de mâzgă iar consistența preparatului va fi una dubioasă, cleioasă, asemănătoare unei paste topite.

 

 

 

Leave a Comment