Sărbătoare în Hereclean: manifestările omagiale de la Guruslău

Unul din cele mai importante motive de celebrare ce au loc în fiecare început de august în județul nostru, este victoria lui Mihai Viteazu la Guruslău, victorie de la care,  în 3 august, se împlinesc 416 ani. În acea zi a anului 1601, oastea condusă de Mihai Viteazu înfrângea crunt armata lui Sigismund Bathory. În cinstea acestei victorii marcante în istoria României, la Guruslău sunt așteptați toți iubitorii de  istorie, tradiții dar și cei care vor să petreacă înntr-o atmosferă specială, acest sfârșit de săptămână.

La această manifestare devenită tradiție, localnicii și oaspeții lor sărbătoresc victoria domnitorului cel Viteaz român pe dealul de la Guruslău, la cunoscutul monument ridicat în cinstea acestei victorii, din judeţul Sălaj, printr-o serbare câmpenească. Ceremonialul militar organizat de autoritățile sălăjene împreună cu cele locale, vod deschide seria de evenimente de duminică, 5 august, din Guruslău.

Organizatori ai acestei sărbători și a manifestării cu caracter militar sunt, ca în fiecare an, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Sălaj cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Primăria şi Consiliul Local Hereclean și Fundaţia „Mihai Viteazul” Evenimentul va debuta la ora 14 cu deschiderea oficială, pentru ca o oră mai târziu să fie dat startul programului artistic. Potrivit reprezentanţilor Centrului Culturii, pe scenă vor evolua Ansamblul „Bocşana” (Bocşa); Ansamblul „Poieniţa” (Cehu Silvaniei); Ansamblul folcloric „Meseşul” al CCAJS cu secţia română şi secţia maghiară; Formaţia de dansuri „Árvalányhaj” (Nuşfalău); Ansamblul „Someşul” (Jibou);

Orchestra de muzică populară condusă de Birtalan József; Grigore Grigoruţ şi invitaţii: Ionuţ Dârjan, Rodica Pop Seling şi Cosmin Chichişan; Flaviu Pop şi „Sălăjenii”. Sărbătoarea de la Guruslău se va încheia cu un foc de artificii.

 

Alte articole

One Thought to “Sărbătoare în Hereclean: manifestările omagiale de la Guruslău”

  1. Anonim

    S[rb[tori fericite pentr cei din hereclean. P[cat c[ ;i-au schimbat numele din MihAai Viteayul !

Leave a Comment