Vaccinul BCG – scos de pe piaţă

 

O controversă medicală a băgat spaima în mii de mămici din Sălaj şi din ţară. Panica s-a instalat în rândul familiilor cu bebeluşi vaccinaţi împotriva tuberculozei cu vaccin BCG importat din Germania, după ce 115 astfel de micuţi au dezvoltat reacţii alergice. Unul din aceşti copilaşi este din Sălaj, dar, din fericire, adenopatia dezvoltată este una uşoară, bebeluşul reacţionând foarte bine la tratament. „Din dozele de vaccin BCG importat din Danemarca au fost folosite, în Sălaj, 1963 de doze, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea totală primită de judeţ. A fost înregistrat un singur caz de adenopatie, la un copilaş care a fost tratat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Cluj Napoca. A fost o formă de boală uşoară şi a fost tratată simptomatic, nefiind necesare intervenţii chirurgicale ori altceva. Cazul a fost monitorizat, iar evoluţia a fost foarte, foarte bună”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş

Potrivit sursei citate, în stocul DSP Sălaj au rămas circa 1.800 de doze de vaccin BCG importat din Danemarca. “Aceste doze nu mai sunt utilizate, întrucât Ministerul Sănătăţii a decis sistarea vaccinării bebeluşilor împotriva tuberculozei, până când se vor constata cauzele care au produs reacţiile adverse la copii. Imunizarea micuţilor se amână, până când va fi luată o decizie. Acest lucru nu va ridica problema, întrucât se vor face programe de recuperare şi, în final, toţi micuţii vor fi imunizaţi”, a spus directorul DSP Sălaj.

Ligia Marincaş şi-a exprimat speranţa că în judeţ nu vor apărea ulterior cazuri de reacţii alergice post vaccinare cu vaccinul BCG importat din Danemarca. “Sperăm să nu apară cazuri de reacţii alegice de acum încolo. Vaccinul importat este într-adevăr mai reactogen decât cel care era produs la <<Cantacuzino>>, dar s-a dovedit, de altfel, că un număr mare din aceste reacţii au apărut acolo unde vaccinul nu a fost administrat corespunzător”, a declarat Ligia Marincaş.

 

Serul danez, diferit de cel produs la Cantacuzino

 

Specialiştii recunosc că în cazul vaccinului de la Cantacuzino, incidenţa de reacţii adverse era de şapte ori mai mică. Mai exact, vaccinul BCG produs de Institutul Cantacuzino era suportat mult mai bine de bebeluşi, pentru că era apropiat mai mult de structura populaţiei din ţara noastă.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că din cele 115 cazuri înregistrate la nivel naţional, 44,3 la sută au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8 la sută chirurgical, iar 6 la sută antibiotic. „O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca. Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse, pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc. Institutul Naţional de Sănătate Publică din România are înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse. Dintre acestea 79,1 sunt reacţii locale”, a declarat Raed Arafat.

 

Vaccinare sistată

 

Până la clarificarea situaţiei, Ministerul Sănătăţii a decis, săptămâna trecută, sistarea vaccinării bebeluşilor împotriva tuberculozei. De asemenea, instituţia a solicitat expertiza din partea Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma imunizării nou-născuţilor.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de unu la mie. „România are, în perioada 2011 – 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0,6 la mie”, a precizat Raed Arafat. Ministerul Sănătăţii a cumpărat 588.000 de doze de vaccin, din care au fost livrate 340.000.

 

 

 

 

Leave a Comment