Pictura fostei săli de teatru din Clădirea Transilvania a fost restaurată

 

Restaurarea picturii murale din sala de teatru a Clădirii Transilvania din Zalău a fost finalizată, cu toate că administraţia locală municipală estima, cu circa o lună în urmă, că acest lucru se va putea face abia anul viitor. „Iniţial, s-a estimat că pictura va fi finalizată abia anul viitor, din două motive. Primul, a fost faptul că s-a constatat că pictura originală este mai mare decât cea studiată în cadrul proiectului, iar al doilea motiv a fost acela că o astfel de intervenţie nu poate fi realizată pe perioada de anotimp rece. Echipa care s-a ocupat de lucrare s-a descurcat, însă, şi a finalizat deja pictura”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan.

Pictorul restaurator, în a cărui sarcină s-a aflat pictura murală este Nicolae Gheorghe, care are o experienţă îndelungată în restaurarea monumentelor, astfel că, aproximativ 80 de monumente din toată ţara, îi poartă semnătura. De altfel, studiul care a stat la baza proiectului de restaurare îi aparţine. ”Pictura murală de pe tavanul fostei săli de teatru este, după părearea mea, unicat în România. Realizată de un pictor din Bratislava (sau Pojon, vechea denumire a oraşului în perioada Imperiului Habsburgic), în stil art nouveau, pe la 1900, restaurată în 1930, pictura impresionează prin mărimea sa, de peste 250 metri pătraţi. Tocmai dimensiunea ei o face deosebită de alte picturi realizate în acelaşi stil, în România”, a declarat Nicolea Gheorghe, şeful echipei de restauratori.

Pictura este în egală măsură decorativă şi figurativă. ”Ghirlandele de flori au fost realizate utilizând ca modele flori naturale culese zilnic de copii”, a spus Lako Eva, fost-muzeograf al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Timp de mai bine de cinci luni, o echipă formată din cinci restauratori a lucrat pentru a reda acestei picturi strălucirea de odinioară. Lucrările au constat în intervenţii pentru conservarea picturii, respectiv protejarea stratului de culoare original, exfoliat în timp, şi intervenţii pentru restaurarea picturii, acolo unde a fost afectată iremediabil. În plus, au fost realizate intervenţii pentru consolidarea stratului suport al stratului de culoare, format din scândură, trestie sau stuf şi un strat de mortar. Toate intervenţiile au fost realizate astfel încît să respecte structura şi forma originală.

Cum sala de teatru este una deosebită, autorităţile locale zălăuane intenţionează să folosească locaţia respectivă pentru organizarea de evenimente de nivel regional, naţional sau chiar internaţional.

 Dotată cu sistem anti-efracţie

 În ceea ce priveşte reabilitarea corpului C al clădirii, situat spre strada Gheorghe Doja, o treime din lucrări sunt deja realizate. „În perioada de iarnă se va lucra la instalaţia electrică şi sanitară, în corpul C, şi la instalaţia de încălzire – în corpurile B şi C. De asemenea, vor continua lucrările la toaleta publică, pentru instalaţia electrică, sanitară şi de încălzire”, a declarat Manuela Ghiuruţan.

Clădirea, în întregul ei, va fi dotată cu sistem de alarmare în caz de incendiu şi sistem de aer condiţionat, iar sala de spectacole va fi dotată şi cu sistem anti-efracţie. Va fi realizat iluminatul arhitectural pentru întreaga clădire, vor fi amenajate curţile interioare, accesele pietonale şi spaţiile verzi, locuri de parcare şi vor fi înlocuite băncile din parcul situat în faţa clădirii. Toate lucrările au ca scop final reintroducerea clădirii în circuitul turistic, promovarea sa urmând să se facă şi printr-o pagină de internet dedicată Clădirii Transilvania, două campanii direct mailing şi organizarea unui eveniment de promovare în momentul inaugurării clădirii.

Reabilitarea Clădirii Transilvania este unul dintre cele patru proiecte cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional. Proiectul ”Siguranţă publică în municipiul Zalău prin sisteme de supraveghere video amplasate în spaţii publice” a fost finalizat, în timp ce ”Amenajarea peisageră a Parcului Central Municipal Zalău, judeţul Sălaj” şi ”Sistem de management al traficului în municipiul Zalău” sunt în derulare.

Alte articole

Leave a Comment