Vaccinarea antigripală gratuită începe din nou cu întârziere

 

Peste 48.000 de doze de vaccin antigripal ar trebui să ajungă la medicii de familie din Sălaj, pentru a le administra, în mod gratuit, persoanelor din categoria grupelor de risc. Este vorba de bolnavii cronici, gravide, persoane cu vârstă de peste 65 de ani şi personal medical.
Cu toate că Ministerul Sănătăţii a anunţat că demarează la mijlocul acestei luni campania de vaccinare antigripală, sezonul 2014-2015, dozele cu ser întârzie să apară. Nici reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj nu au fost înştiinţaţi când vor primi vaccinul antigripal pentru a-l distribui medicilor de familie. „Am încheiat şi am transmis catagrafia persoanelor vizate de această campanie. Este vorba de 48.542 de persoane, din care 21.237 sunt bolnavi cronici, personal medical – 1.920, persoane cu vârsta de peste 65 de ani – 24.160, gravide – 560, precum şi 665 de persoane internate în centrele rezidenţiale. Sperăm şi noi ca vaccinul să vină în curând. Cel mai probabil, în zilele următoare”, a precizat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Conform Ministerului Sănătăţii, în prima fază a campaniei se vor achiziţiona 500.000 de doze, urmând ca, în funcţie de cerere, să se suplimenteze până la trei milioane de doze de vaccin antigripal. „Acest lucru este posibil ca urmare a încheierii unui contract – cadru multianual ce permite evitarea situaţiilor cu care ţara noastră s-a confruntat în ultimii ani, adică demararea cu întârziere a campaniilor şi numărul insuficient de doze de vaccin achiziţionate”, susţine sursa citată.
Pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, persoanele aflate în categoriile de risc (astmaticii, bolnavii de diabet zaharat, cu insuficienţă cardiacă sau cu boli imunologice) trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie şi să solicite vaccinarea. De asemenea, vaccinurile vor fi distribuite şi unităţilor sanitare cu paturi pentru pacienţii internaţi şi personalul medical care lucrează acolo.
Vaccinarea antigripală trebuie să se efectueze din timp, înainte de instalarea perioadei rece, deoarece astfel ajută organismul să se pregătească împotriva virozelor. Vaccinul antigripal este făcut, de obicei, începând cu luna septembrie şi până la mijlocul lunii noiembrie.

Numărul îmbolnăvirilor a scăzut nesemnificativ în ultima săptămână
Peste 1.500 de sălăjeni s-au prezentat, în ultima săptămână, la medic cu simptome ale unor infecţii respiratorii, mai puţini cu circa unu la sută faţă de săptămâna anterioară.
Potrivit informaţiilor primite de la DSP Sălaj, circa 1.539 de sălăjeni au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii. Dintre aceştia, doar opt au avut nevoie de tratament în regim de spitalizare. “Majoritatea îmbolnăvirilor au fost forme medii şi uşoare, doar opt pacienţi, din care şase au fost copii, au necesitat internarea. Din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu infecţii ale căilor respiratorii, trei sferturi au fost copii”, a explicat reprezentantul instituţiei.
Tot în aceeaşi perioadă, numărul cazurilor de pneumonie a scpzut cu aproximativ cinci procenete. Cele mai multe au fost depistate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între doi şi patru ani. Aproape un sfert dintre sălăjenii diagnosticaţi cu pneumonie au fost internaţi pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Leave a Comment