Tratament alergie: cum poţi ameliora rapid simptomele alergice?

Nu exista un singur tratament alergie care sa fie general valabil pentru toate persoanele alergice. Medicul va recomanda un plan de tratament adecvat in functie de tipul de alergie de care sufera pacientul, de severitatea simptomelor si starea sa generala de sanatate.

In timp ce persoanele cu forme usoare de alergii se pot trata cu remedii naturiste, oamenii care au alergii severe si persistente pot apela la imunoterapie. Desi alergiile nu se pot vindeca complet, tratarea simptomelor este esentiala pentru a evita complicatiile de sanatate. Afla din acest articol care sunt cele mai eficiente metode de tratament pentru alergii!

Ce este o reactie alergica si de ce apare?

Reactia alergica apare atunci cand celulele din sistemul imunitar al unor persoane interpreteaza o substanta straina inofensiva ca fiind daunatoare. Prin urmare, organismul reactioneza excesiv la contactul cu aceste substante (alergeni) si elibereaza histamina si alte substante chimice pentru a le ataca. Acestea provoaca inflamatie in corp si determina aparitia fie a unor reactii alergice usoare precum: stranut, tuse sau congestie nazala, fie a unora mai serioase, precum: dificultati de respiratie, dureri abdominale, varsaturi si, in cazuri rare, soc anafilactic.

Cei mai frecventi alergeni care provoaca reactii alergice sunt: polenul, acarienii de praf, mucegaiul, anumite alimente (fructe de mare, lapte, arahide etc), insecte (albine, viespi) si matreata de pe pielea animalelor de companie.

Cum pot fi tratate alergiile?

Reactiile alergice usoare pot fi tratate de obicei cu remedii casnice si medicamente fara prescriptie medicala. In schimb, alergiile cronice au nevoie de un tratament medicamentos. Reactiile alergice severe necesita intotdeauna ingrijiri medicale de urgenta.

Cele mai utilizate medicamente pentru a reduce simptomele alergiilor sunt:

  •  Aceste medicamente pot ajuta la tratarea majoritatii reactiilor alergice minore, indiferent de cauza. Ele reduc productia de histamina a organismului, ameliorand astfel simptomele alergice, inclusiv stranutul, mancarimea din ochi sau nas si reactiile cutanate. Antihistaminele sunt disponibile sub forma de pastile, lichide, spray-uri nazale sau picaturi oftalmologice.
  •  Ele ajuta la eliberarea pasajelor nazale si la usurarea respiratiei, insa nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile deoarece pot provoca diverse reactii adverse.
  •  Acestea pot fi administrate pe cale orala, nazala sau sub forma de creme si unguente. Corticosteroizii amelioreaza reactiile alergice care apar la nivelul tractului respirator, dar si pe cele cutanate.

Alergiile cronice, cu simptome severe si persistente se trateaza prin imunoterapie. Aceasta procedura are ca scop desensibilizarea progresiva a corpului fata de un alergen, astfel incat organismul sa nu mai reactioneze exagerat la contactul cu aceasta substanta inofensiva. Imunoterapia implica administrarea unei cantitati mici de alergeni prin injectii (imunoterapie subcutanata) sau prin tablete orale sub limba (imunoterapie sublinguala).

Astmul alergic se trateaza cu medicamente antiinflamatorii precum antagonistii receptorilor de leucotriene. Leucotrienele sunt substante implicate in procesele inflamatorii din corp si sunt principalele responsabile pentru bronhoconstrictia in timpul crizelor de astm.

Cum se trateaza socul anafilactic?

Socul anafilactic sau anafilaxia este o reactie alergica severa care apare de obicei la persoanele cu alergii alimentare sau alergii la medicamente si intepaturi de insecte.  Simptomele sale sunt grave si implica mai multe organe ale corpului (dificultati de respiratie, dureri abdominale, varsaturi, umflarea fetei si a gurii, lesin).  Daca nu este tratat de urgenta, socul anafilactic poate fi fatal.

Cel mai eficient tratament pentru anafilaxie este injectia cu epinefrina (adrenalina). Aceasta trebuie administrata de urgenta, pentru a evita progresia catre simptome care pot pune viata in pericol.

Care sunt cele mai eficiente remedii naturiste pentru alergii?

Anumite remedii naturiste pot fi de folos pentru ameliorarea simptomelor usoare ale alergiilor. Extractele de plante medicinale, suplimentele alimentare si terapiile alternative (acupunctura) sunt solutii la care apeleaza tot mai multe persoane alergice.

Uleiul de in, eucaliptul, quercitina, lemnul-dulce, bromelaina (ingredientul activ al ananasului) si suplimentele de zinc, vitamina A, C si E sunt recomandate pentru a reduce simptomele si a imbunatati starea de sanatate a persoanei alergice.

Asadar, desi alergiile nu pot fi vindecate, exista tratamente care pot ameliora simptomele si pot imbunatati viata persoanei alergice.