Tot mai puţine cazuri de rubeolă şi rujeolă în Sălaj

Eliminarea din Europa a bolilor infecţioase rujeola şi rubeola, care afectează de la copiii sub nouă ani, până la adolescenţi şi adulţi tineri, ba chiar şi femeile de vârstă fertilă, sunt temele din acest an a „Săptămânii Europene a Vaccinării”, care se desfăşoară în perioada 20-27 aprilie şi este promovată în judeţ de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sălaj. Scopul este stimularea creşterii acoperirii vaccinale, cu precădere la populaţiile vulnerabile sau greu accesibile, iar pe plan naţional, efortul trebuie îndreptat către măsuri vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei cât şi a rujeolei.

Cea dintâi afecţiune este foarte contagioasă, afectând cu precădere copiii până la nouă ani ani, iar cea de-a doua are o evoluţie insidioasă la adolescenţi/adulţi tineri şi cu potenţial teratogen la femeile de vârstă fertilă.

Doar 16 cazuri de rujeolă au fost depistate în Sălaj în cursul anului trecut, numărul acestora fiind în cădere liberă faţă de situaţia înregistrată în 2011, când 346 de persoane au contactat această boală, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.
Şi în ceea ce priveşte cazurile de rubeolă, la nivel de judeţ se observă o diminuarea semnificativă a numărului de îmbolnăviri. Dacă în 2011, peste 1.700 de sălăjeni s-au îmbolnăvit de rubeolă, anul trecut au fost consemnate doar 162 de îmbolnăviri.
Sălajul ocupă „o poziţie relativ bună”, cu o acoperire vaccinală de 89,16 procente pentru ROR (vaccin rujeolă-oreion-rubeolă, administrat la vârsta de un an conform schemei naţionale de imunizare), faţă de 95 la sută cât este ţinta stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cauzele nevaccinarii sunt atât neprezentarea la vaccinare şi refuzul vaccinarii, dar şi insuficienţa stocurilor de vaccin ROR.

Statistici sumbre
În România, după o crestere de aproape 25 ori a incidenţei rujeolei si de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei în 2011 faţă de 2010, statisticile epidemiologice din intervalul noiembrie 2011-octombrie 2012 indică o situaţie staţionară la un nivel critic în privinţa rujeolei şi o situaţie critică în privinţa rubeolei, plasându-ne printre ţările cu cea mai mare incidenţă în contextul celor 29 de ţări UE/EEA .
Incidenţa crescută a rubeolei/rujeolei în România este legată de gradul redus de acoperire vaccinală la toate vârstele: ceva mai mult de 90 la sută în 2011 şi semnificativ sub ţinta de 95 la sută stabilită de OMS.
Acoperirea vaccinală evaluată recent pe baza unei metodologii unitare indică o acoperire cu ROR1 de numai 70 la sută la copiii de 12 luni (faţă de ţinta OMS de 95 la sută), în timp ce nivelul mediu de 95,1 la sută este atins abia la la copiii de 24 luni. În grupurile la care acoperirea vaccinală se menţine sub nivelul optim, se acumulează subiecţii susceptibili de a face boala, acest lucru putând duce la apariţia epidemiilor.

Leave a Comment