Sub imperiul groazei. Pandemia lovește în tot mai mulți sălăjeni

Tot mai mulți sălăjeni se infectează cu SARS-CoV-2, iar numărul celor care vor să se testeze crește de la o zi la alta. Zeci de oameni au așteptat astăzi la rând pentru a se testa în laboratorul Spitalului Județean de Urgență din Zalău. Unii erau nemulțumiți că trebuie să aștepte minute în șir până le vine rândul, iar alții că trebuie să stea în frig. Și asta nu e tot. Din păcate, mulți sălăjeni se prezintă la vaccinare abia după ce pierd persoane dragi din cauza infectării cu SARS-CoV-2. Spitalul Județean de Urgență Zalău a anunțat deja înființarea unui nou punct de recoltare pentru eficientizarea acțiunii și evitarea aglomerației.

Autoritățile medicale recunosc că presiunea pe sistemul medical este tot mai mare și le-au cerut medicilor de familie să se implice mai mult inclusiv în testarea pacienților. Datele solicitate de la Direcția de Sănătate Publică Sălaj arată că doar 40 de medici de familie din cei peste 100 câți există în Sălaj sunt de acord să testeze (15 medici efectuează deja testări). Un alt îndemn se îndreaptă către populație care este sfătuită să se vaccineze, numărul cazurilor de îmbolnăvire crescând alarmant în ultimele zile.  Conform datelor oficiale existente la nivel de județ, numărul sălăjenilor care s-au prezentat în ultima perioadă la vaccinare a fost unul destul de scăzut. L-am contactat telefonic pe vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj, dr. Csakvari Alexandru, care a atras atenția populației să nu mai asculte de părerile despre vaccinare venite de la persoane neautorizate. „Este important să cerem părerea medicului, să ascultăm doar sfatul specialistului, să mai lăsăm la o parte sfaturile medicale care circulă pe internet, multe fiind oferite de persoane neautorizate. Îndemn din nou populația să se vaccineze, este foarte important acest aspect”, ne-a declarat dr. Csakvari.

Medicii de familie nu sunt obligați să testeze

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj, dr. Csakvari ne-a explicat că medicii de familie nu sunt obligați să testeze pacienți în propriile cabinete medicale, iar mulți nu pot testa pentru că sunt implicați deja în activitățile centrelor de vaccinare sau în centrele de permanență din județ. În privința vaccinării, dr. Csakvari a spus că adresabilitatea a scăzut. Mai mulți medici de familie din Zalău ne-au declarat că mulți sălăjeni se prezintă la vaccinare abia după ce pierd persoane dragi din cauza infectării cu SARS-CoV-2. „Este o situație halucinantă. Le-am spus de atâtea ori să se vaccineze, iar unii m-au înjurat. Este o situație tristă pentru că populația are la îndemână vaccinul gratuit, dar încă sunt oameni care îl refuză, se tem de vaccin, dar când vin la mine în cabinet să le dau injecții cu antibiotice nu le este teamă, nu mă întreabă ce conține injecția, vor doar să le treacă”, ne-a spus un medic de familie din Zalău care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Zalău explică

Zeci de oameni așteptau joi dimineață pentru testare în laboratorul Spitalul Județean de Urgență Zalău, iar unii erau nemulțumiți. Într-un comunicat al unității medicale se arată că „Spitalul Județean de Urgență din Zalău este singura unitate sanitară publică din județul Sălaj care realizează analiza RT-PCR pentru depistarea Covid-19 (inclusiv pentru toate spitalele orășenești din județ, pentru medicii de familie, pentru Direcția de Sănătate Publică Sălaj și teste contra-cost). Fluxul pacienților din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău este de aproximativ 800 de pacienți pe zi în ambulatoriul de specialitate, ceea ce justifică aglomerarea din această perioadă. De asemenea, numărul pacienților care s-au adresat laboratorului de analize al spitalului, cu bilete de trimitere de la medicul de familie, s-a dublat de la o zi la alta. Pe lângă testele RT-PCR pentru detectarea Covid-19 efectuate cu bilet de trimitere de la medicul de familie, laboratorul efectuează și teste RT-PCR la cerere, contra-cost, și teste antigen. Aglomerarea punctului de recoltare a fost cauzată tocmai de dublarea numărului de pacienți care s-au adresat laboratorului și de creșterea numărului de îmbolnăviri din întreg județul. Spitalul Județean de Urgență Zalău vine în sprijinul pacienților, având în vedere adresabilitatea care s-a dublat în această săptămână, pentru testările Covid-19, prin amplasarea în curtea din fața unității sanitare  a încă unui punct de recoltare începând cu data de 21 ianuarie 2022.”

De asemenea, oficialii spitalului îi îndeamnă pe sălăjeni să apeleze pentru testare și la medicii de familie.

Fotografie cu caracter informativ

Leave a Comment